Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

25 godina Plemenite opčine turopoljske u slobodnoj Hrvatskoj

Turopoljsko plemstvo okupilo se 10. srpnja u povijesnoj vijećnici Turopoljskog grada, zgradi Muzeja Turopolja, kako bi svečano obilježili 25 godina od obnove Plemenite opčine turopoljske čije je osmostoljetno djelovanje bilo prekinuto 1947. godine.
Više od sedamdeset uzvanika, dužnosnika i članova POT-a te prijatelja prisjetilo se predratnog vremena kada je započela priprema da nakon 40 godina zabrane djelovanja, POT krene s radom u slobodnoj Hrvatskoj. Inicijativa je krenula još 1989. godine iz tadašnjeg HSLS-a, a, naravno, glavni operativac bio je zaslužni Zdravko Lučić koji je dvije godine kasnije izabran za obnoviteljskog župana POT-a.

dsc_0416
Zamisao je bila, a danas znamo da je i sprovedena u djelo, da se pripremi predstava koja bi prikazala čin restauracije župana  turopoljskog. Kako nam u zapisima navodi sam Lučić – nedostajali su samo scenarij, glumci, režija i ukupna organizacija! Prvo uprizorenje održalo se 1989. godine u Galeriji Galženica, a već sljedeće godine nastupali su isključivo nasljednici turopoljskih plemenitaša. U proljeće 1991. godine obnovljene su sve sučije, izrađen je statut i napisana je Povelja turopoljskog bratstva koja se čita na svakom spravišću te je sve bilo spremno za 7. srpnja 1991. godine, kada je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u nazočnosti potpredsjednika Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa, obnovljeno turopoljsko brastvo, odnosno, Plemenita opčina turopoljska.
- Vi ste spasili dvorac Lukavec od propadanja, turopoljsku svinju od izumiranja, čuvate našu baštinu, običaje i kajkavski govor, uzdignuli ste Turopoljski banderij. Najvažnije, držite živim stoljetno turopoljsko bratstvo koje je definiralo naš kraj- poručio je u zahvali obnoviteljima POT-a v.d. župan, Juraj pl. Odrčić.

dsc_0406
Obnoviteljsko spravišće pozdravili su dogradonačelnik Stjepan Kos te saborski zastupnik i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milodrag Demo koji je istaknuo kako treba očuvati hrvatsku narodnost koja je toliko vidljiva u srži Plemenite opčine turopoljske. Da je doista tako, pokazalo se već i na samome otvorenju spravišća, kada su okupljeni jednoglasno otpjevali hrvatsku i turopoljsku himnu.

Ovom prigodom prvi je put izvedena i smjena straže Turopoljskog banderija kojom POT želi Velikoj Gorici dati novu turističku atrakciju.

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.