Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Gastro Turopolja: Drugo mjesto u pripremi kotlovine

Kotlovina koja je ponajviše mirisala centrom grada, morske delicije, slastice iz turopoljske i dalmatinske kuhinje, slavonski čobanac, pizze i šarani samo su dio bogate ponude Gastro Turopolja koje je u centar grada u nedjelju 15.10. privukao na stotine posjetitelja.

Na nedjeljni turopoljski ručak dolazile su i cijele obitelji, a našlo se za svakoga ponešto. Od gastro ponude koja je uključivala i nezaobilazna vina domaćih vinara, bilo je tu i tradicijskih proizvoda, medara, drvenog vrtuljka u kojem su uživali najmlađi, i nezaobilaznih tamburaša Harmonije koji su glazbom pratili događanja na platou kod budućeg Centra za posjetitelje.

Najviše porcija bilo je isporučeno s kotlova jer natjecanje u pripremanju kotlovine okušalo je 25 ekipa. Laskavu titulu po žiriju kojeg je predvodio uvijek raspoloženi Tomislav Špiček osvojili su članovi DVD-a Lazina Čička dok je Plemenita opčina turopoljska osvojila drugo mjesto.

- Od prije već znamo da imamo najboljeg pajceka u Turopolju, a sada smo pokazali da i ovogodišnje treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u pripremi kotlovine nije bila slučajnost – poručio je župan pl. Odrčić pohvalivši ovogodišnju ekipu za velik trud i ozbiljnost u pristupu natjecanju.

Plemenita opčina tradicionalno je imala i svoj štanda na kojemu su posjetiteli mogli kušati odojka turopoljske svinje iz krušne peći, a u suradnji s Parkom prirode Lonjsko polje, koji provodi projekt “Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje” predstavili smo i suhomesnate prozivode – salamu, špek i čvarke od turopoljske svinje, koji su dobili pohvale posjetitelja.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.