Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Izložba od 25 godina POT-a u Noći muzeja

Ovogodišnja, 13. Noć muzeja, još jednom je diljem Hrvatske za sve ljubitelje ove manifestacije pripremila besplatno razgledavanje stalnih postava i izložbi u muzejima i galerijama. Posjetitelji Muzeja Turopolja mogli su razgledati stalni postav Muzeja te izložbu ”Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija” koja govori o 25 godina djelovanja Plemenite opčine turopoljske, ali i sudjelovati na radionicama izrade podgutnice i strašila od komušine.

– Izložba je prigodna jer je POT slavio svojih 25 godina i povodom toga je nastala i ova izložba. Probali smo nekako povezati te radionice i izradu podgutnice da bude na tragu izložbe koju trenutno predstavljamo – rekla je Margareta Biškupić Čurla, direktorica Muzeja Turopolja.

Radionice su održane u dva navrata, dok su za pričanje priča bile zadužene Andreja Krenek i Margareta Perišić. – Što se tiče Velikogoričana i Noći muzeja, jako smo sretni da je jedna ta domaćinska atmosfera i da čujemo ”došli smo u naš muzej”. Odu Velikogoričani i do Zagreba, ali obavezno ljubitelji te baštine i muzeja općenito, svrate obavezno i u svoj muzej. To je lijepo za čuti – rekla je Biškupić Čurla.

Da Muzej Turopolja zna kako privući posjetitelje, potvrdili su oni sami jer, kako kažu, dolaze svake godine u Muzej i uvijek se iznova oduševe postavima.  – Jako nam se sviđa, prekrasno je i zadovoljni smo. Vidimo svašta čega se sjećamo u mladosti – rekla je jedna posjetiteljica dok je Ivan Novosel iz Kurilovca Muzeju poklonio svoju staru vagu. – Moji roditelji su to imali. Ja sam tu vagicu doma čuval 50 godina. Decimalna vaga s onim grihtićima od pol kile do 50 kile i poklonil sam Muzeju u Gorici. Izložba je fantastična. Jako lijepo da se drži do naše starine – rekao je Novosel. – Naša godišnja posjećenost je oko 14 tisuća što možda ne zvuči puno, ali u našem muzejskom smislu za lokalni, zavičajni muzej je dosta. Mi imamo odličnu suradnju s osnovnim školama. Mogu reći da smo jedan od posjećenijih muzeja što se tiče lokalnog stanovništva i turista koji dolaze na aerodrom i imaju nekoliko sati čekanja, a Zagreb im je predaleko i ono što im se nudi ovdje na dlanu je Muzej Turopolja. Uvijek to bude ugodno jer imamo puno vremena, volje i želje im se posvetiti i to su uvijek ugodna iskustva – rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Noć Muzeja u Velikoj Gorici završila je koncertima. Nastupili su učenici Umjetničke škole Franje Lučića, a na samom kraju koncert su održali kantautor Vedran Ivorek te Mungos Brothers Blues Band. (kronikevg.com)

FOTOGALERIJA – OVDJE

.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.