Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

“Monumente historica nobilis communitatis Turopolje” dobiva novi svezak

Plemenita opčina turopoljska i Hrvatski plemićki zbor u Muzeju Turopolja su priredili predavanje “Turopoljsko plemstvo u srednjem vijeku”, a koje je nakon predstavljanje knjige “Magna Silva” krajem kolovoza bilo prvo od najavljenih predavanja koje će POT organizirati u sljedećem razdoblju.

Zanimljivo izlaganje dr.sc. Suzane Miljan pratilo je pedesetak gostiju, što iz Turopolja što iz Zagreba. Opstojnost turopoljskog plemstva kroz osam stoljeća po kojemu i danas kažemo da imamo živuće Turopoljsko bratstvo dr. Miljan objasnila je kroz brojnost seljačkog plemstva u relativno malom prostoru Turopolja, kao i kroz njihove unutarnje odnose u kojima su bili otvoreni prema primanju novih obitelji. Kao osnovu pravnih i nasljednih odnosa predavačica je iskoristila primjer velikomlačke obitelji Lacković te obitelji Krupić koja je poslužila Augustu Šenoi kao podloga za priču “Zlatarevo zlato”.

Kao dodatak, predstavljen je i protokol turopoljskog sudišta, kao novootkriveni izvor za istraživanje plemenite općine, u kojem se mogu pojedine obitelji lijepo pratiti te im se genealogije upotpuniti tim podacima. Radi se o zapisima na preko tri stotine stranica koje prate tijek ročišta u pravnim raspravama, a koji bi nakon obrade trebali biti objavljeni kao tzv. peti svezak “Monumente historica nobilis communitatis Turopolje” kojim je prvim izdanjima prije više od stotinu godina Emilij Laszowski zadužio Turopolje.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.