Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Nagrade Grada članovima POT-a

Grad VelikaGorica svečano je obilježio svoj dan Grada, a bila je to prilika da se u posebnom ozračju Velikogoričani prisjeti bogate povijesti Turopolja i Velike Gorice, posebno u zadnjih 20 godina koliko je prošlo od osnutka Grada, ali i prilika da se Velika Gorica zahvali zaslužnim građanima.

Na svečanoj akademiji u dvorani Gorica okupilo se mnoštvo uzvanika iz javnog života Velike Gorice. Akademija je počela uz stihove hrvatske himne koju je otpjevala učenica Umjetničke škole Franje pl. Lučića, Marija Magdalena Sever, te potom i turopoljske himne koju je otpjevao Gradski zbor Franje pl. Lučića.

 

Povijest Velike Gorice je povijest Plemenite opčine turopoljske

Dan Grada, posebno, ova okrugla obljetnica osnivanja, obilježena je prisjećanjem na povijest Turopolja kroz koju nas je kratko provela Plemenita opčina turopoljska, dok je gradsko vodstvo provelo publiku kroz rezime posljednjih 20 godina, ali i spomenulo planove kako bi Velika Gorica trebala izgledati u budućnosti.

- Prema svim značajkama Velika Gorica je najbrže rastući grad u Hrvatskoj, i to ne samo kao hrvatski grad, već i kao proeuropski grad i grad budućnosti, ponosan sam i na dobrobit unapređenja života građana, ali moram istaknuti da temelji za naš rad i budućnost sežu puno dalje od 1995. godine. Jedna  nit koja nas povezuje je Plemenita opčina turopoljska koja je odigrala vodeću ulogu u izgradnji naše zajednici  i koja nam je dala pravni, sudski i u jednom djelu i vojnički okvir života. Ovom prigodom želim se zahvaliti svima koji su pokrenuli 1991. godine obnovili POT. Oni su dali jednu atribuciji koja je omogućila da se izdvojimo od Zagreba, i povijest Grada je povijest Plemenite opčine turopoljske, i obruntu, na to trebamo biti ponosi – rekao je u svom govoru gradonačelnik Dražen Barišić zahvalivši se svim bivšim gradonačelnicima iza kojih su ostali vrijedni rezultati.

 

Uručene Nagrade Grada

Za kraj akademije gradoančelnik Barišić i predsjednik Gradskog vijeća uručili su Javna priznanja Grada Velike Gorice. Ove godine Povelju Grada Velike Gorice za životno djelo dobili su Mato Mihinica te posthumno Zdravko Lučić čiju je Nagradu preuzeo njegov sin. Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dobili su Petra Žuvela, Stjepan Šipušić, KUD Čiče i Zlatko Petrac. Mladen Galeković dobio je Nagradu Grada Velike Gorice „Krčka vrata“, a njegov sumještanin, Željko Cvetnić, dobitnik je Nagrade “Zlatna turopoljska podgutnica”.

- Drago mi je kad netko prepozna društveno korisni rad koji je zapravo dio života, radio sam poslove koji su priznati za rad u ovom mom zavičaju, puno se radilo i s djecom, bilo je mnoštvo nagrada, i na neki  način je ovo kruna svega toga, kad dugogodišnji rad dobije ovakvo priznanje – rekao je gospodin Šipušić, svima znani kao Kazo koji se od svoje mladosti, kao volonter, stalno bavi društvenim, kulturnim i, u jednom svom dijelu života, političkim radom radi unaprjeđenja života zajednice u kojoj živi.

Plemenita opčina turopoljska kandidirala je obnoviteljskog župana Zdravka pl. Lučića te prvog bilježnika Stjepana pl. Šipušića – Kazu. Uz članove koje je kandidirao POT nagrade za doprinos u razvoju Grada dobili su i naši članovi Mladen Galeković te Željko Cvetnić. Svatko od njih na svoj način, kroz svoj poslovan razvoj i znanstevni rad, društveni angažman i rad za dobrobit Hrvatske i Turopolja zaslužio je ovo veliko priznanje te je Plemenita opčina turopoljska ponosna na sav njihov rad koji održava i ljubav prema Turopolju. Posebno nam je drago da je Nagradom za životno djelo potvrđen značaj obnove POT-a 1991.godine, ali i prepoznat veliki doprinos župana Zdravka pl. Lučića u razvoju Velike Gorice te promociji Turopolja.

 

 

Na svečanoj akademiji danas u 12 sati dodjeljena su i Javna priznanja Grada Velike Gorice zaslužnim Velikogoričanima.

Posted by VGdanas portal on 14. prosinca 2015

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.