Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Pjesma obilježila Žirovinu

Pjesma i veselo društvo obilježili su ovogodišnju Žirovinu, manifestaciju u organizaciji Plemenite opčine turopoljske kojom se održava veza između turopoljskog čovjeka i velike turopoljske šume.

U skromnijem izdanju nego prošle godine, praćeno kišnim oblacima zbog kojih je otkazan dio programa, druženje u lovačkom čardaku u Turopoljskom lugom ipak je okupilo stotinjak gostiju – plemenitaša i prijatelja koji su uz pjesmu Dobrih duša i Starih pajdaša proveli nedjeljno poslijepodne.

U prijašnja vremena ovo je bio događaj od velikog značaja za turopoljski kraj. Naime, upravo je u vrijeme oko Bartolova žirna komisija obilazila šumu kako bi utvrdila rodnost žira. Ovisno o količini žira odredila bi se i cijena ispaše svinja u šumi – “žirovina”, a isčekivanje te objave, naročito ukoliko bi bila povoljna, bilo je praćeno i proslavom. Svinja u šumi danas nema, no i da ih bude raspoloženje po objavi rezultata komisije bilo bi tmurno kao i nedjeljni oblaci.

- Hrast je počeo listati u travnju. Listanje i cvatnja hrasta prošlo je dobro jer nije bilo kasnih proljetnih mrazova. Žir se dobro zameo, isto je bilo i sa bukvom u Vukomeričkim goricama. Sve je pokazivalo da će ove godine biti dobar urod. Međutim, ponovila se prošla godina sa još većim ekstremnim ljetnim temperaturama i jako malim padalinama pogotovo na području Šiljakovečke dubrave. Ove godine zbog ovakvog stanja procjenjujem urod žira umjerenim do slabim u Turopoljskom lugu, slabim u Šiljakovečkoj dubravi, i osrednjim za kitnjak i bukvicu u Vukomeričkim goricama – izvjestio je šumarnik POT-a Damir pl. Brebrić dodavši kako je za lošu godinu kriva i hrastova mrežasta stjenica koja je poharala šume.

I dok je lani u programu Žirovine održana likovna kolonija, biciklijada i predstavljanje knjige “Magna Silva” te nezaobilazne pastirske igre, ove je godine vremenska prognoza program svela na predavanje “Prostorna granica Luga – vremenska granica POT-a” koje je održao Ivan pl. Rožić pojasnivši kako je upravo prvi očuvani pisani trag o POT-u iz 1248. godine odredio granice župe Turovo polje, kasnije POT-a, te dokazao da je u to vrijeme postojala organizirana zajednica slobodnih ljudi na našem prostoru. Župan POT-a Juraj pl. Odrčić pozdravljajući skup naglasio kako će smisao ovakvih događanja uvijek biti okupljanje i druženje.

- Turopoljski lug srce je našega Turopolja, izgradio je našeg domaćeg čovjeka kao i naš grad, pa nas posebno vesele najave i da će njegova žila kucavica – šumske ceste kroz Lug, biti pristupačnije obnovama Selečkog i Kučkog mosta koji su najavila Općina Orle i Grad Velika Gorica. Nadamo se da će to biti poticaj da ljepotu Luga doživi veći broj ljudi, a i nama poticaj da sljedeće Žirovine bude veće proslave kao u vremena naših predaka – rekao je župan Odrčić.

Plemenita opčina turopoljska ovim putem se zahvaljuje Šumariji Velika Gorica na ustupljenom prostoru, Gradu Velikoj Gorici na pokroviteljstvu, sučiji Kuče na organizaciji te grupama “Dobre duše” i “Stari pajdaši” što su pjesmom uljepšali druženje.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.