Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

POT suorganizator panela „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“

U travnju ove godine započeo je projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji financira Europska Komisija, a provodi ga Park prirode Lonjsko polje u suradnji s konzultantskom kućom „Arcadia International“ iz Belgije.

Glavni ciljevi projekta su očuvanje izvorne pasmine i njezina tradicijskog načina uzgoja u skladu s prirodom kao dio kulturne i prirodne baštine Parka prirode Lonjsko polje, Posavine i Turopolja. U projekt su se aktivno uključile Hrvatska poljoprivredna agencija i Plemenita opčina turopoljska, a marketinški dio projekta i brendiranje proizvoda povjeren je prof. dr. sc. Damiru Kovačiću iz „Agrarnog savjetovanja“.
Posljednjih mjeseci se radilo na provedbi i realizaciji ideja te dogovorima s proizvođačima i prerađivačima, a posljednja aktivnost u vidu panel rasprave održana je na ovogodišnjem Bjelovarskom sajmu u Gudovcu, dana 10. rujna 2017. godine. Na ovom radnom sastanku definirani su zajednički zaključci i smjernice za daljnji nastavak projekta, a bila je to i prilika za kušanjem prvih proizvoda iz testne proizvodnje kroz ovaj projekt.

U vrlo konstruktivnoj raspravi zaključena je potreba za jačim umrežavanjem uzgajivača i zajedničkim nastupom prema državnim tijelima u rješavanju konkretnih problema, prije svega korištenja šumskih površina, a što je problem s kojim se susreću i drugi uzgajivači autohtonih pasmina svinja u Hrvatskoj. Nužna je uspostava proizvodnog lanca, a upravo u tom smjeru najveći uzgajivač Plemenita opčina turopoljska nastojat će u ovoj godini odraditi jedan ciklus prerade mesa u suhomesnate proizvode. Zaključak rasprave je i da, s obzirom na dva tekuća EU projekta i vlastiti angažman POT-a u definiranju proizvoda, se zajednički nastupi u izradi jedinstvenog dizajnerskog rješenja koji bi u budućnosti nosili proizvodi od turopoljske svinje.

- S obzirom na to da je Plemenita opčina pokrenula projekt revitalizacije uzgoja turopoljske svinje i da posljednjih 20 godina ustraje na tom putu naše stajalište je da bi to dizajnersko rješenje, možemo reći i robna oznaka, trebalo predstavljati motive POT-a, a u zajedničkom dogovoru želimo angažirati profesionalnu kuću koja bi dala i konačno grafičko rješenje koje će predstavljati proizvode od turopoljske svinje – poručuje župan Juraj pl. Odrčić.

Dodajmo ovome i da je Plemenita opčina turopoljska najavila reorganizaciju djelovanja uzgajivača turopoljske svinje pod okriljem POT-a, a upravo je ovih dana POT prijavio i aplikaciju za zaštitu naziva oznakom zemljopisnog podrijetla mesa turopoljske svinje.

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.