Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Promocija jela od turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska i Bistro Babriga organiziraju promociju jela od turopoljske svinje koja će se održati 9. studenoga (četvrtak) 2017. u 19 sati u Bistrou Babriga na adresi Josipovićeva 56, Velika Gorica.

Gosti će imati priliku omastiti brk najfinijim turopoljskim pajcekom iz 100% EKO uzgoja, a očekuje ih večera u pet sljedova od čega je okosnica upravo meso turopoljske svinje kroz tri glavna jela – confit od svinjskog buta na kremi od graška s gratiniranim krumpirom, zatim rolani kotlet punjen sa šampinjonima, kiselim krastavcima, lukom, špinatom uz marinirane domaće luleke s umakom od naranče, te steak od svinjskog vrata pokriven sa slamom od celera s pireom od karfiola.

- Turopoljska svinja autohtona je hrvatska izvorna pasmina svinje i jedna od najstarijih pasmina u Europi. Meso na promotivnoj večeri dolazi iz ekskluzivnog 100% EKO uzgoja poljoprivrednog gospodarstva Plemenite opčine turopoljske koji se odvija 365 dana u godini na šumskom prostoru od 150 ha koji omogućava slobodno kretanje i prirodnu ishranu svinja uz dohranu žitaricama bez umjetnih smjesa – poručuju iz Plemenite opčine turopoljske.

Promotivna večera s pet sljedova jela te pićem iznosi 150 kuna po osobi, broj mjesta je ograničen, a rezervacije se primaju na broj 091 154 6657 (Tomislav).

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.