Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Proslavljeno Vincekovo za dobru vinogradarsku godinu

Plemenita opčina turopoljska i Udruga vinara i vinogradara ”Grozd” jučer su obilježili početak vinogradarske godine u Vukomeričkim goricama. Na imanju obitelji Mikulčić u vinogradu blagoslovljen je trs na tradicionalan način.

–  Trs se okiti kobasicama i špekom da bi bio rodan i zdrav. Domaćin oreže vinograd i uzme tri rozgve i stavi ih u posudu na toplo i nakon 2-3 tjedna na temelju pupova koji potjeraju možemo procijeniti kakva će biti vinogradarska godina. Nadamo se da će ova biti vrlo dobra kao prošla. Bila je malo suša, bile su količine manje, ali kvaliteta će biti jako dobra – rekao je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara ”Grozd”.

Obitelj, prijatelji, članovi Plemenite opčine turopoljske i predstavnici Grada Velika Gorica okupili su se u vinogradu kako bi simboličnom rezidbom vinograda obilježili početak vinogradarske godine. – Ovo je prilika da se podružimo i proslavimo svetoga Vinka i onda krenemo u vinogradarsku godinu. Danas se još družimo i veselimo, ali vinari i vinogradari znaju da već sutra počinje pravi posao u trsju. POT kroz cijelu godinu ima niz manifestacija, Vincekovo je prva u godinu. Uskoro nam dolazi kobasijada pa Jurjevo, Žirovinu i sve ostalo što pripremamo kroz godinu – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Kvaliteta vina unazad deset godina na području Vukomeričkih gorica poboljšana je zahvaljujući aktivnostima Udruge vinara i vinogradara ”Grozd”. Njihova edukativna predavanja vrlo su posjećena, dođe i do 50 vinara. Boljoj kvaliteti vina pridonose i česta ocjenjivanja vina. Mikulčić napominje da članovi osjećaju potrebu za prestižem i da svatko želi u svom podrumu imati kvalitetno i dobro vino. Tako i on u svom podrumu ima nagrađivani Turopoljski škrlet. – Ovaj vinograd je star desetak godina, a devedeset posto nasade u njemu čini autohtona sorta škrlet. Ima oko tisuću trsova. Zadnjih nekoliko godina za svoj škrlet kojeg sam nazvao Turopoljski škrlet, na 6-7 ocjenjivanja vina diljem Hrvatske dobio sam zavidne rezultate, osvajao sam po 5-6 zlatnih diploma, a srebrnih imam preko 40 – istaknuo je Mikulčić.

No vinogradari u Vukomeričkim goricama neće stati samo na dobrom i kvalitetnom vinu. Intenzivno rade na obilježavanju svojih bregova kako bi autohtone sorte bile zaštićene. Do sada su ih obilježili dvanaest pa vjerujemo da će i Vukomeričke gorice uskoro dobiti svoju Vinsku cestu.

(kronikevg.com)

FOTOGALERIJA – OVDJE.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.