Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Svjetski dan kravate uz Turopoljski banderij

Jedini hrvatski i europski festival posvećen kravati održava se u Zagrebu, a danas ima svoju veliku završnicu – proslavu Svjetskog dana kravate.

18. listopada proglašen je Svjetskim danom kravate, a tim se povodom proteklog vikenda u Zagrebu održao jedinstven festival posvećen upravo njoj. Kravatu su u subotu dobili brojni spomenici u centru metropole, a program je nastavljen svečanim postrojavanjem i mimohodom kroz centar grada. Svečanosti koju je organizirala i predvodila Kravat pukovnija pridružile su se i druge povijesne postrojbe, među njima i Turopoljski banderij Plemenite Opčine Turopoljske.

Festival Dani kravate danas ima svoju veliku završnicu koju će obilježiti posljednja ovosezonska Smjena straže Kravat pukovnije na Europskom trgu u Zagrebu, s početkom u 17 sati. Tom će se prilikom predstaviti velika Europsko-hrvatska kravata – umjetnička instalacija Dinka Domaćinovića uz prigodni kulturno-umjetnički program.

Na Festivalu i predstavnici Turopolja

Festival kravate nije mogao proći bez Turopoljskog banderija koji su se uz druge povijesne postrojbe pridružili svečanosti koja se održala protekli vikend. Bio je to vojno-povijesni spektakl koji je u subotu točno u podne, na Trgu sv. Marka započeo velikom smjenom straže Zadruga povijesnih postrojbi s kravatom. Tom prilikom Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, predao je prijavak izaslaniku predsjednika Vlade RH, gospodinu Ivici Glasnoviću.

Potom je spektakularna povorka prošla kroz centar, naišla na veliko zanimanje građana i završila kod Katedrale.

U sklopu festivala održana su i druga brojna atraktivna događanja kao što je svjetlosna projekcija na fontanama uz nastup zbora Zagrepčanke i dečki, prvi zagrebački Kravata party te prigodne radionice na temu kravate u vrtićima i školama.

350. obljetnica imena “Kravata”

Iako se terminski ne odvija u sklopu festivala, kao izdvojeni sadržaj Dana kravate, početkom studenog, u Zagrebu će se također moći razgledati i zanimljiva izložba Hrvati, Francuzi i kravata koja će biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu, u trajanju od 6. do 11. studenoga, a koja svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Festival Dani kravate organizirala je neprofitna ustanova Academia Cravatica, pod pokroviteljstvom i uz podršku Grada Zagreba – ureda Gradonačelnika, Turističke zajednice Grada Zagreba, i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

izvor: vgdanas.hr

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.