Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Turopolje dobiva svoju enciklopediju

Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Grad Velika Gorica danas su potpisali ugovor o suradnji na izradi Turopoljskog leksikona, enciklopedije Turopolja koja bi za tri godine trebala ugledati svijetlo dana te na više od 500 stranica sadržavati ukupan identitet Turopolja i Velike Gorice.

- Velika Gorica se ovim činom ubrojila u onaj avangardniji dio Hrvatske gdje pojedine regije dobivaju velika leksikografska djela. Od domaćih publikacija osim Istarske i Zagorske enciklopedije, plus Zagrebačkog leksikona, ovo će biti treća velika takva publikacija – na potpisivanju ugovora rekao je glavni ravnatelj Zavoda dr.sc. Antun Vujić.

Turopolje je veliko, a može ga se gledati na takav način zato što po pitanjima posebnosti jednog identiteta – od kulturne tradicije, etnografskih i povijesnih posebnosti, spomenimo samo uređenje društvene zajednice u povijesti (Plemenita opčina turopoljska op.a.), pa komparativno s time i uloge koje je Turopolje imalo u Hrvatskom saboru, daje povoda da se posveti jedna enciklopedija većeg formata, ispričao je prvi čovjek Leksikografskog zavoda.

Da se radi o projektu od povijesne važnosti za Turopolje i Veliku Goricu potvrdio je i gradonačelnik Dražen Barišić koji je u ime Grada potpisao ovaj vrijedan ugovor.

- Ovakvo jedno ukoričeno izdanje će biti zrcalo povijesti, jedna sinteza našega područja po svojim povijesnim, etnografskim i drugim obilježjima čime ćemo pokazati koliko smo zaokružena regija koja ima svoj prepoznatljiv identitet. Izuzetno smo ponosni na svoju povijest i osjećamo da imamo dužnost sačuvati od zaborava naše nasljeđe i raditi na produbljivanju našega identiteta kako bi i sami kao turopoljski muževi i ženi dali to u nasljeđe našoj djeci – poručio je gradonačelnik Barišić dodavši kako će voditeljica projekta od strane Grada biti ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić.

Nakon Velikogoričkog leksikona i Turopoljskih vjekopisa, kao i brojnih drugih djela, Turopolje će sada dobiti i sveobuhvatnu enciklopediju u izdanju krovne hrvatske institucije. Zagorje je u svom enciklopedijskom izdanju predstavljeno na tisuću stranica, Istra kroz tri tisuće članaka, a što očekuje od Turopolja urednik Mladen Klemenčić?

- Nadamo se da ćemo sigurno prebaciti tisuću obrađenih pojmova, osoba, lokaliteta, dakle članaka, a sama knjiga će sigurno obuhvatiti barem pet ili šest stotina stranica standardnog enciklopedijskog formata – rekao nam je Klemenčić koji će voditi tim Leksikografskog zavoda.

Kako je došlo do današnjeg dana i potpisivanja ugovora o početka rada na ovome projektu ispričao je Ratko Cvetnić koji je ideju razvio upravo s urednikom Turopoljskog leksikona.

- Razgovarali smo o temi kak je u planu enciklopedija Hrvatskog zagorja i kak je on sve više pripovedal to sam ja bil sve lošije volje. I onda je on rekel da zna kaj me muči – da kak si budu Zagorci zbili enciklopediju, a Turopoljci nemaju niš nego kaj im je Laszowski ostavil prije sto godina – ispričao je Cvetnić dodavši kako će ovo izdanje dati sliku koju naša zajednica ima o sebi u ovom povijesnom trenutku.

(vgdanas.hr)

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.