Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Započeli radovi na obnovi krova stare škole u Kučama

Plemenita opčina turopoljska ove je godine aplicirala na natječaje s ciljem zaštite i obnove Stare škole u Kučama, a po provedenim natječajima odobrena su nam sredstva kroz dva natječaja – Ministarstva kulture i Zagrebačke županije.

S tim sredstvima potpuno će se urediti krovište stare škole što uključuje skidanje cijeloga pokrova, popravak krovne kontrukcije, zamjena dotrajalog crijepa, sanacija dimnjaka i drugo. S obzirom da je primjećeno da je na jednom dijelu krovišta došlo do prokišnjavanja, a što je angažmanom Plemenite sučije Kuče “pokrpano”, zaključili smo da je prioritet upravo uređenje krova. U manjim radovima će se riješiti i odvod kišnice kako ne bi oštećivao temelje objekta.  POT je prošle godine na sličan način, pod pratnjom konzervatora, obnovio stolariju-prozore na staroj školi, ove godine nastavljamo s krovištem, a što nam daje za pravo vjerovati da ćemo i u sljedećim godinama imati podršku kako bi se definirala konačna funkcija ovog kulturnog dobra.

Radovi sanacije se vrše prema dokumentaciji koju je izradila ovlaštena tvrtka “Arhitektura Leder”. Prema toj dokumentaciji ukupni radovi sanacije cijele škole predviđaju troškove u iznosu 250 tisuća kuna(+PDV) – demontaža dijelova koji nisu pripadajući vremenu i stilu objekta (jedno vrijeme je unutra bio i kafić i kino), popravak podnih, zidnih i stropnih konstrukcija, stolarija, zamjena pristupnog trijema i drugo, te naravno rekonstrukcija krova koja se sada izvodi. Ovim radovima riješit ćemo najbitniju stavku – krov, iako radovi čine 1/4 potrebitih sredstava za ukupnu sanaciju objekta oni su ključni da daljnja ulaganja imaju smisla.

Ovim putem se zahvaljujemo Konzervatorskom odjelu iz Zagreba, višoj stručnoj savjetnici Ani Mlinar sa suradnicima, koji nas prate i podržavaju kroz sve projekte. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez financiranja, ne samo Ministarstva kulture i Zagrebačke županije, već i Grada Velike Gorice koji je financirao kvalitetnu dokumentaciju po kojoj će se ubuduće vršiti svi radovi.

Plemenita opčina turopoljska, kao zavičajna udruga, drži da svojim angažmanom mora poticati na sačuvanje tradicijske arhitekture te upravom ovim primjerom to i pokazujemo.

Prije početka radova Staru drvenu školu u Kučama posjetila je i ekipa Kronika Velike Gorice (od 6:45)

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.