Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Bliži nam se Jurjevo u Lukavec-gradu

Plemenita opčina turopoljska u dane 22. i 23. travnja 2017. godine organizira tradicionalnu manifestaciju Turopoljsko Jurjevo – proslavu u čast kršćanskog mučenika Sv. Jurja, zaštitnika Turopoljskog banderija, ujedno Dan Turopoljskog banderija.

Dvodnevno događanje donosi pregršt zanimljivosti koje će oživjeti stari kaštel Lukavec – od tradicionalne izložbe konja do prvog Svjetskog prvenstva u pripremi kotlovine te veliku nedjeljnu Jurjevsku proslavu uz bogat program za najmlađe i one nešto starije.

Turopoljsko Jurjevo u organizaciji POT-a ove se godine održava po 25. put, a za ovu obljetnicu na dan našeg Turopoljskog banderija u goste nam dolaze povijesne postrojbe hrvatske vojske od Dubrovnika do Osijeka. Bogat folklorni program na pozornici, kao i na turopoljskom gruntu, prikazat će običaje i bogatstvo tradicije, a u kaštelu Lukavec je pripremljena izložba o Jurjevu u Turopolju gdje ćete se uz vođenje moći i upoznati s poviješću našega kraja.

Za zabavni program pod velikim šatorom zaduženi su Pirati, Agrameri, Harmonija te grupe Viking i Sjaj.

 

 

 

22.travnja 2017. – subota

1000 sati – Ocjenjivačka izložba konja

1100 sati – Svjetsko prvenstvo u pripremi kotlovine

Organizacija: Rotary klub Velika Gorica, Rene Bakalović

-       Voditelj: Davor Dretar Drele

-       glazba: Agrameri

2000 sati – Zabavni program uz koncert Viking i Sjaj

Tijekom dana: otvoren dvorac za razgledavanje izložbe, dječje radionice, turističko vođenje,  Ugostiteljska ponuda

24. travnja 2017. – nedjelja

 Svete mise – Crkva sv. Jurja u Odri i crkva Navještenja BDM V. Gorica

od 1400 sati:  izložba o Jurjevu (prvi kat kaštela), ponuda proizvoda domaćih proizvođaća, vožnja kočijama, pokazni kamp skauta TUR, dječje radionice i pričaonice, Turopoljski grunt („Jurjevski običaji“; „Od lana haljina tkana“), ugostiteljska ponuda

1400 – 1630 sati – Folklorni program / prikaz običaja

1500 sati – Prikaz rada s konjem: izvlačenje trupaca

1700 sati –   svečano otvaranje Jurjeva

-   predstavljanje Povijesnih postrojbi

1800 – 1900 sati – nastavak kulturno-umjetničkog programa – FA Turopolje

1900 sati – povijesne postrojbe s naoružanjem pucaju iz oružja

2000 sati – paljenje krijesa, pjesma folkornih društava

2030 - 2400 sata – pučko veselje

 

Jurjevo 2017

IZLOŽBA U KAŠTELU – „Jurjevo u Turopolju“, Muzej Turopolja

DJEČJE RADIONICE – radionice crtanja, kreativne radionice na temu izrade tradicionalnih predmeta (Centar za djecu, mlade i obitelj, Muzej Turopolja)

PRIČAONICA  – priče i legende za djecu

TURISTIČKO VOĐENJE

TUROPOLJSKI GRUNT – prikaz jurjevskih običaja – KUD Nova Zora; prikaz „Od lana haljina tkana“ – KUD Novo Čiče

KONJARI –Izložba konja Hrvatski posavec. Kočije. Prikaz radnih sposobnosti konja, „šlajs“…

SAJAM DOMAĆIH PROIZVODA – štandovi s domaćim proizvodima i suvenirima te rukotvorinama – LAG Zrinska gora Turopolje / POT

IZVIĐAČI TUR-a – prikaz aktivnosti i radionice za izviđače TUR-a

SVJETSKO PRVENSTVO U PRIPREMI KOTLOVINE – Rotary klub V. Gorica

KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM – Zajednica KUU Grada V.Gorica / POT

ZABAVNI PROGRAM – Pirati, Viking, Harmonija, Sjaj, Agrameri

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.