Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Jurjevo u srcu Turopolja

Tradicionalno Turopoljsko Jurjevo proteklog vikenda održalo se po 25. put. Uz turopoljske folkloraše, sajam domaćih proizvoda, paljbu kuburaša i topova povijesnih postrojbi te raznoliki sadržaj, proslava je privedena kraju uz paljenje jurjevskog krijesa kojeg su pripremili turopoljski izviđači.

Osim što se 23. travnja obilježava Turopoljsko Jurjevo u Starom gradu Lukavcu to je ujedno i dan Turopoljskog banderija koji je 1993. godine osnovan kao počasni vod s ciljem očuvanja povijesti turopoljskog kraja. S dobrim željama banderijalcima su čestitali članovi drugih hrvatskih povijesnih postrojbi koje su uveličale Turopoljsko Jurjevo, a među njima prvi put je bila i novoosnovana straža Gašpara Alapića koju je nedavno oživio KUD Mičevec.

Mali i veliki su neometano uživali u nastupima turopoljskih folkloraša, sajamskim jelima, domaćim proizvodima, starinskom drvenom vrtuljku, razgledu dvorca i dječjim radionicama koje je pripremio Centar za djecu, mlade i obitelj u suradnji Plemenitom opčinom turopoljskom.

Članovi KUD-a Čiče pokazali su kako se obrađuje lan te su mlade članice na pozornici još jednom pokazale modnu reviju haljina koje su nastale upravo u ovom Kulturno-umjetničkom društvu.

Svečanost su uveličali gradonačelnici Milan Bandić i Dražen Barišić koji su u poslijepodnevnim satima uz župana POT-a Jurja pl. Odrčića pozdravile pripadnike povijesnih postrojbi te se obratili svim okupljenima u Lukavcu.

Zajedništvo misao vodilja POT-a

-Kroz osam stoljeća Plemenite opčine turopoljske koja je definirala naš kraj zajedništvo je bilo misao vodilja. Zajedno smo upravljali imovinom, donosili odluke na našim Spravišćima i zajednički su naši vojnici, turopoljski banderij, odlazili na ratišta diljem Europoe i branili su nas tu, u Turopolju, od Turaka. To vam govorim jer je upravo na današnji dan prije 24 godine osnovan i Turopoljski banderij- istaknuo je župan POT-a Juraj Odrčić.

Uz Jurjevo se u našem kraju obilježava i Svjetski dan knjige na što je župan POT-a također obratio pozornost istaknuvši poveznicu između toga i Plemenite opčine turopoljske.

- 22. travnja 1617.godina Plemenita opčina turopoljska namjestila je prvog učitelja u velikogoričkom kraju i to je začetak školstva u našem Turopolju, jer 100 godina prije gradnje ovih zidova znali smo da moramo otvoriti svoje umove-dodao je župan Odrčić.

Centar Ansambla Lado u Lukavcu

Upravo u blizini lukavečkih zidina ili unutar njih uskoro bi se mogao smjestiti nacionalni centar Ansambla “LADO”, najavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

- Ovdje u Lukavcu, mi Turopoljci i svi koji su došli živjeti s nama, Jurjevom tjeramo ono što je loše, zločesto, zimu, i molimo Boga da nam da novi život, proljeće i sve što je pred nama. Krijesom kojeg ćemo zapaliti zaboravit ćemo sve ružno, a nakon toga nek nam bude sve lijepo i zdravo. Ovdje ćemo smjestiti folklorni ansambl Lado koji će obogatiti ovaj prostor i Turopolje- izjavio je gradonačelnik Barišić.

Turopoljsko Jurjevo nije propustio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također pozdravio Turopoljce.

-Drago mi je da sam u Turopolju, rodio sam se u sličnom ambijentu gdje se poštuje domaća riječ, Bog , roditelji i svetost obitelji. Čuvajte tu Turopoljsku reč i običaje jer to su i zagrebački i hrvatski običaji-poručio je Bandić.

Sajam domaćih proizvoda na prostoru uz dvorac na jednom mjestu prezentirao je kvalitetne proizvode i rukotvorine članova LAG-a Zrinska Gora-Turopolje koje su posjetitelji mogli razgledati i kupiti.

Dan ranije, održana je i izložba konja hrvatskog posavca, a na samo Jurjevo demonstrirana je i vuča trupaca konjima. Ipak, najveća atrakcija bila je pucnjava povijesnih postrojbi iz kubura i topova, a najglasniji je nesumnjivo bio onaj turopoljski. Cijeli događaj završio je paljenjem krijesa uz domaću pjesmu, a oni željni zabave nastavili su druženje u velikom šatoru uz Harmoniju i Pirate.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.