Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Mladi farmeri iz Njemačke učili o turopoljskim pajcekima

Mladi svinjogojci i studenti agronomije koji djeluju kroz organizaciju iz njemačkog grada Dammea Junge ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands) koja okuplja 11 tisuća svinjogojaca, posjetili su 30. ožujka gater Lukavečki čret i dvorac Lukavec gdje im je domaćin bila Plemenita opčina turopoljska.

Na svojem studijskom putovanju u Mađarsku i Hrvatsku iskazali su želju pobliže se upoznati s turopoljskom svinjom. Dok su u Osijeku i Vukovaru posjetili industrijsko svinjogojstvo jučer su Turopolju upoznali način uzgoja autohtone pasmine svinje u potpuno prirodnom okruženju.

- Odveli smo ih u gater u Lukavečkom čretu gdje su obišli turopoljske svinje, a potom smo ih ugostili u Lukavec-gradu gdje smo ih upoznali s poviješću POT-a i europskim projektom TREASURE. Iako se radi o farmerima do 30 godina starosti pokazali su veliki interes s puno pitanja o našem pajceku i ekstenzivnom uzgoju – rekao je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl.Odrčić koji je uz pratnju dožupana Stjepana Kosića te predstavnike Hrvatske poljoprivredne agencije i Agronomskog fakulteta u Zagrebu ugostio mlade farmere iz Njemačke.

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.