Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Nastavljena obnova drvene škole u Kučama

Stara drvena škola u Kučama i ove jeseni je u radovima kojima će se završiti obnova vanjskog dijela objekta, a po čemu će nakon prošlogodišnje obnove krova objekt biti zaštićen za duže razdoblje.

- Radi se o poslu vrijedom 102 tisuće kuna plus PDV koji je sada u fazi izvođenja, od toga 40 tisuća kuna nas prati Zagrebačka županija dok ostalo pokriva Grad Velika Gorica, a radovi se vode pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Zagrebu – rekao nam je Zvonko Kunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Najveći zahvati odnose se na zamjenu ulaznog trijema koji u svom sadašnjem betonskom izdanju ne odgovara vremenu nastanka objekta. Zamijenit će se i pristupna staza, ulazna vrata, a stolarija i bravarski dijelovi će dobiti boju. Dodatno, cijeli objekt će se zaštititi premazom. Osim ulaznog dijela, drugi veliki zahvat je zamjena krovića te zabata s ulične strane gdje se trebaju rekonstruirati i ukrasni dijelovi, a sve zajedno znači da će drvena škola biti očuvana u obliku kakvom je bila prije gotovo stotinu godina kada je izgrađena.

Kako se objekt vraća u izvorno stanje vrijeme je i za definiranje njegove konačne namjene, a koja bi trebala pomiriti potrebe mještana naselja Kuče i povijesnog značaja samog objekta.

- O namjeni će se razgovarati na relaciji Muzej Turopolja, Mjesni odbor i Plemenita opčina turopoljska, ali ne odustajemo da bi u jednom dijelu bio postav, moguće učionice kako su škole izgledale prije 100 godina – pojašnjava pročelnik Kunić kako je izgledno da bi prizemlje bilo za društvenu namjenu dok bi se kat mogao urediti kao muzejski postav.

izvor: vgdanas.hr

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.