Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

POT bio domaćin 1. Svjetskog prvenstva u pripremi kotlovine

Stari grad Lukavec bio je 22. travnja u znaku kotlovine. Dvadeset dvije ekipe pripremale su kotlovinu prema vlastitom tradicionalnom receptu i natjecale su se na Prvom svjetskom prvenstvu u pripremanju kotlovine. Natjecanje je privuklo natjecatelje iz cijele Hrvatske, ali i dvije inozemne ekipe – iz Litve i Italije, čime su dokazali da se jela u kotlu pripremaju u cijelom svijetu. Zbog humanitarnog karaktera natjecanja sve su ekipe na neki način bile pobjedničke, ali je stručni žiri odlučio da pobjedu odnesu natjecatelji Globaldizajna.

– Jako nam je drago da smo organizirali Prvo svjetsko prvenstvo u kotlovini ovdje u Velikoj Gorici. Cilj nam je revitalizirati kotlovinu kao jedno autohtono jelo Turopolja i od nje napraviti brend. Kao prvo zaštititi ju kao naše turopoljsko jelo i kao turistički brend koji će biti prepoznat ovdje u Velikoj Gorici i koji ćemo moći prodati svijetu – rekao je Alan Šembera, predsjednik Rotary kluba Velika Gorica.

Natjecatelji su kotlovinu pripremali na razne načine.

– Pristupi kotlovini koje smo vidjeli ovdje su zaista raznoliki tako da imamo kozletinu, turopoljsku svinju, imamo jedan samoborski pristup sa svinjskim nogicama. Zaista jedno gastronomsko bogatstvo danas ovdje pred nama – dodao je Šembera.


Žiri su činili Rene Bakalović te članovi Rotary kluba. Jedan od članova žirija je i Zoran Šimunić iz Gastronomada koji se natjecao van kategorije jer je njegova ekipa dobila slobodu raditi malo drugačiju kotlovinu.

– Prvo smo od susjeda ukrali turopoljsku svinju. Dobili smo od njih špek i malo čvaraka. Jutros smo u šumi nabrali vrganja. Skočili smo po dvije, tri pečurke, a kolega je donio sušenih. Mi smo prebacili to više na jedan gljivni element. Kolega Aleks koji se bavi uzgojem koza tu do nas je napravio kotlovinu s kozom tako da smo si mi dali jednu slobodu. Koristili smo i začine koji se ne koriste – stavili smo garam masalu, malo kleka i klekovih bobicamalo curryja, dimljene paprike – ispričao je Šimunić.

On nam je ispričao i kako su došli na ideju organiziranja baš svjetskog prvenstva.

– Nitko se nikad nije sjetio to tako napraviti. Dečki iz Rotaryja, kad smo davno pričali, rekli su zašto ne bi napravili svjetsko prvenstvo. Došli su ljudi koji nisu iz Hrvatske koji  su skužili da je to naš način pripreme da se u isto vrijeme mora peći, dinstati pa onda moraš pirjati. Uglavnom, njima se to jako svidjelo i rekli smo okej, neka bude prvo svjetsko prvenstvo i sljedeće godine očekujemo još više ljudi – objasnio je Šimunić.

Specifična za turopoljsku kotlovinu je turopoljska svinja. To je jedan od sastojaka recepta koji se, na ovom području, prenosi s koljena na koljeno.

– Što se tiče turopoljske svinje ona je bila ovdje zaista udomaćena ovdje u Turopolju i nosi naziv. Ona je danas jedna od dvije hrvatske autohtone pasmine svinja. Njezin problem je nastao sredinom prošlog stoljeća dolaskom bijele industrijske svinje. Ona je s veći udjelom mesa prevladala a Turopoljac ipak ima veći udio masti. Nije bilo više tolike potrebe za tim, a i dogodila se i ta zabrana ispaše odnosno držanja svinje na otvorenom. Mi smo danas kao Plemenita Opčina Turopoljska udruga volontera, ali brinemo se za pajceke. Imamo nekih stotinjak svinja ovdje u Lukavcu u šumi na otvorenom. Možemo u šali reći da je POT svjetski uzgajivač i proizvođač turopoljske svinje. To je s jedne strane lijepo čuti, a s druge premali je broj uzgajivača, ali i samih svinja – ispričao je Juraj Odrčić, župan POT-a.

Turopoljska svinja specifična je po životu na otvorenom, ali po tome što je masnija.

– Nakon Drugog svjetskog rata navike potrošača su se mijenjale i to je dovelo s jedne strane do situacije da je turopoljska svinja izgubila svoj značaj. S druge strane, danas se trendovi mijenjaju, nešto što je bilo prije desetak godina totalno nezdravo postalo je IN. To vrlo dobro koriste ove lokalne male pasmine koje se drže na specifičan način – ispričao je Željko Mahnet iz Poljoprivredne agencije.

Za organizaciju ove jedinstvene gastronomske manifestacije zaslužni su Rotary klub Velika Gorica i Plemenita Opčina Turopoljska. Privukao je veliki broj natjecatelja i posjetitelja, a zabava je, uz dobro jelo, društvo i glazbu, trajala dugo u noć.

Cijeli tekst i veliku fotogaleriju pogledajte na www.kronikevg.com.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.