Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Sastanak POT-a s vodstvom Grada Velike Gorice

Gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Stjepan Kos danas su održali radni sastanak s Plemenitom opčinom turopoljskom, a na kojemu se razgovaralo o djelovanju naše udruge koja baštini osam stoljeća povijesti Turopolja.

Povijesna postrojba Turopoljski banderij, uzgoj turopoljske svinje, promocija povijesnog baštine našega kraja, povrat imovine, manifestacije poput Vincekova, Kobasijade i Jurjeva, i mnoštvo drugih aktivnosti pripada pod opis djelovanja Plemenite opčine turopoljske.

Župan POT-a Juraj pl. Odrčić naglasio je kako će se POT po pitanju turopoljske svinje transformirati u proizvođačku organizaciju kojoj je cilj biti spona između uzgajivača i tržišta, a upravo su poljoprivredni  i turistički interes Grada Velike Gorice prepoznatljivi suhomesnati proizvodi od ove autohtone pasmine. U tom smislu Gradonačelnik će pokrenuti radno tijelo koje će pratiti taj proces.

Glavno područje djelovanje POT-a ipak ostaje očuvanje povijesti našega kraja, a s nadležnim upravnim odjelom će se definirati programi osnaživanja turopoljskog identiteta kroz izdavaštvo, predavanja i promociju povijesti našega kraja. Među prvim zadacima bit će i obilježavanje 400 godina od začetka školstva u Turopolju.

S obzirom na široko djelovanje POT-a, gradonačelnik Dražen Barišić je najavio podršku u nastojanjima da se osigura adekvatan radni i prezentacijski prostor Plemenite opčine turopoljske kao i iznađe rješenje za potrebe prijevoza Turopoljskog banderija koji godišnje bilježi 60-tak nastupa diljem Hrvatske.

- Plemenita općina je kroz povijest bila nositelj političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života našeg kraja i želimo da opet zauzme mjesto koje zaslužuje – zaključio je gradonačelnik Dražen Barišić.

S obzirom na nove momente u radu ove velike udruge dogovoreno je i kako će Plemenita opčina turopoljska i Grad Velika Gorica redefinirati deset godina star Sporazum o suradnji.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.