Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Turopoljska svinja iz krušne peći, kotlovina, čvarci i mast na Gastru Turopolja 2016

Plemenita opčina turopoljska predstavila se na velikoj manifestaciji Gastro Turopolja koja je održana 16. listopada u Velikoj Gorici.

Na događanju na kojemu se predstavlja domaća turopoljska kuhinja te ugostiteli iz našega kraja, ali i brojni gosti, POT je predstavio turopoljsku svinju – autohtonu hrvatsku pasminu svinje čiju revitalizaciju i uzgoj predvodi upravo POT.

dsc_0337

Pečeni pajcek u krušnoj peći bio je prava poslastica, a najbolje potvrđuje to što su u svega pol sata podijeljene obje ispečene svinje. Uz izložbeni štand, POT se natjecao i u pripremanju turopoljske kotlovine, a kao poseban dodatak pripremali su se i čvarci te mast od turopoljskog pajceka.

S obzirom na veliki interes, brojne upite građana o turopoljskoj svinji, ali i druženje s našim članovima na dva štanda, možemo zaključiti kako je predstavljanje Plemenite opčine turopoljske i turopoljske svinje bilo izuzetno uspješno.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.