Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Velika Gorica kreće u realizaciju edukativno-proizvodnog centra za poljoprivrednike

Nakon danas održanog inicijalnog sastanka s predstavnicima ministarstva poljoprivrede, Velika Gorica će pokrenuti aktivnosti za osnivanje edukativno proizvodnog centra namijenjenog poljoprivrednicima, s naglaskom na očuvanje pasmine turopoljske svinje. Do ovakve odluke doveo je interes samih poljoprivrednika, ali i zainteresiranost brojnih institucija i subjekata.

U projektu će tako sudjelovati, uz Grad Veliku Goricu, Sisačko moslavačka županija, LAG Zrinska Gora Turopolje, Mreža za održivi razvoj Hrvatske, Plemenita općina turopoljska, a tražit će se i podrška Hrvatske poljoprivredne agencije, Veterinarskog instituta i Agronomskog fakulteta.

- Nama je cilj očuvanje pasmine turopoljske svinje i zaštita proizvoda. Poljoprivrednici koji se nalaze na našem području,a posebice Plemenita općina turopoljska, kao uzgajivač, iskazali su interes za jednim takvim centrom. Smatramo to vrijednim projektom i okupit ćemo zainteresirane čimbenike s kojima ćemo ga i ostvariti. Ovim projektima želimo očuvati našu baštinu, ali i pronaći gospodarski interes i ponuditi tržištu autohtone turopoljske proizvode – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić uz napomenu kako Grad radi i na dovođenju slijednika goveda tur iz Poljske.
Primjerena lokacija za gradnju takvog centra je na području Male Bune i u vlasništvu je Republike Hrvatske, pa će prvi korak prema realizaciji značiti rješavanje imovinskih odnosa, okupljanje zainteresiranih subjekata i prikupljanje dokumentacije potrebne za prijavu za financiranje iz europskih fondova.

- U tom Centru bismo objedinili uzgoj tri autohtone pasmine: turopoljsku svinju, crnu svinju i banijsku šaru, a dodatno treba afirmirati uzgajivače na bavljenje uzgojem. Uz edukativni centar, plan je osnivanje proizvođačke organizacije, a potom raditi i na preradi mesa i zaštiti autohtonih proizvoda – dodao je v.d. pročelnika za poljoprivredu Tugomir Majdak.

Na sastanku je nazočila i zamjenica župana Sisačko moslavačke županije, Anita Sinjeri Ibrišević, koja je dala punu podršku projektu i potvrdila zainteresiranost Sisačko moslavačke županije za uključivanjem u isti.

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.