Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Vincekovo POT-a u Kostanjevcu

Raspjevano društvo uz tamburaše, odlična domaća hrana i još bolje vino – sva tri ključna sastojka dobre fešte imala je ovogodišnja proslava Vincekova u Kostanjevcu koju su pripremili Plemenita opčina turopoljska i Udruga vinara i vinogradara Velike Gorice – Grozd.

Ljubitelji fine kapljice i svi oni koji se brinu da do nje dođe ovoga vikenda su se uputili u svoje vinograde i kleti kako bi obilježili početak vinogradarske godine. Dan svetog Vinka, jedan od pet “zapovjedanih blagdana” za sve vinogradare i vinare, označava vrijeme kada se vinogradari prisjete da vinogradar ne treba gospodara već slugu.

- Trsek moj zbudi se, dosti si spal. Dolgo na tebi mi snegek je stal. Ves si prozebel i tak mi te žal, trsek moj zbudi se, bum te brezal – zapjeval je voditelj ceremonijala Ivan pl. Klafurić trseku.

POT i Grozd spojio je Vlado pl. Mikulčić u čijem su vinogradu, 22. siječnja, prvim rezom domaćina otvorili vinogradarsku godinu.  Pod vodstvom Ivana pl. Klafurića, uz pomoćnike “peharnike”, ceremonijal prve rezidbe pokazao je kako se u našemu kraju još drži do starina, a kako je ovaj ceremonijal posvećen vinu koje “krijepi dušu i tijelo” ozbiljnosti nije nedostajalo!

- Vincekovim započinje vinogradarska godina, ali i možemo reći godina u Plemenitoj opčini koja obiluje događanjima i manifestacijama pa je pred nama već Kobasijada i Jurjevo. Ta okupljanja ne bi mogla proći bez dobroga vina, pa ovim danom se zahvaljujemo ne samo svetom Vinku već i našim vinogradarima – kaže Mihael pl. Pavišić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Nakon ceremonijala moglo se prijeći i na “konkretne stvari”. Turopoljska kotlovina, čvarci i hvaljeni gulaš od turopoljskog pajceka otvorili su nepce i napunili energijom goste pajdaše, a da bi pjesma uz tambure u podrumu novoga čardaka obitelji Mikulčić potrajala dugo u noć pobrinuo se nagrađivani Turopoljski škrlet domaćina. Bio je to dan kojim se doista nahranila i duša i tijelo!

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.