Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Vincekovo u Kostanjevcu

Vinogradari i vinari velikogoričke Udruge Grozd zajedno s Plemenitom opčinom turopoljskom i ove godine dokazali su se u očuvanju običaja i kulturnog nasljeđa vezanog uz radove u vinogradarstvu i to vrlo uspješnom organizacijom ovogodišnje proslave Vincekova.

Naime u subotu 21. siječnja 2017. u Kostnjevcu u vinogradu obitelji Mikulčić svečanim ceremonijalom rezidbe kojeg je predvodio Ivan pl. Klafurić, blagoslovom vinograda kojeg je obavio župnik župe Sv. Martin Ščitarjevo velečasni Stjepan Tenšek, veseljem i dobrim raspoloženjem za koje se pobrinuo tamburaški sastav Trsek najavili su početak nove vinogradarske godine, te nakratko opet probudili Vukomeričke gorice.

- Ne samo da smo iskazali potrebito nam zajedništvo, već smo i dali značajan doprinos u smislu očuvanja kulturne baštine te očuvanja duha lijepog našeg Turopolja – poručio je domaćin Vincekova g. Vlado pl. Mikulčić.

Unatoč vrlo niskim temperaturama, pa i sveprisutnoj gripi, velik broj članova POT-a i Grozda okupio se u Vukomeričkim goricama te u veselju proslavio Vincekovo.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.