Žirovina 2023: Dan pod hrastovim krošnjama ispunjen aktivnostima

Žirovina 2023: Dan pod hrastovim krošnjama ispunjen aktivnostima

Vraćamo se stoljetnom hrastovom blagu plemenita nam Turopoljskog luga! U subotu 9. rujna 2023. godine s početkom u 13 sati u Lugarnici Čardak očekuje nas novo izdanje Žirovine!

Plemenita općina turopoljska nastavlja tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu, događanja koje nas povezuje s plemenitom Velikom Šumom, a sve s ciljem upoznavanja blagodati šuma u našoj okolini te sa željom da potaknemo na boravak i rekreaciju u njima.

Lugarnica Čardak središnje je mjesto događanja pa nabrojimo za početak što vas sve tamo očekuje, a potom pojasnimo na koji sve način ćete moći iz nje krenuti u istraživanje Turopoljskog luga. Odmah na početku naglasimo da je sav program besplatan, no za programe označene zvjezdicom* potrebna je prijava e-mailom radi ograničenog broja mjesta.

Lugarnica Čardak

Središnje mjesto okupljanja i odlaska na aktivnosti je prekrasna Lugarnica Čardak do koje vodi cesta uz oteretni kanal Sava-Odra pa pored Kučkog mosta u produžetku desno ulazimo u Turopoljski lug gdje vas na kraju asfalta očekuje Lugarnica.

Male goste očekuje šumski ambijent koji smo ispunili aktivnostima – od radionica za djecu na kojima će naučiti ponešto o podgutnici – preteči kravate, upoznati se s drvenim graditeljstvom Turopolja ili u kampu Skauta TUR-a saznati više o vještinama potrebnim za boravak u prirodi. U tome će im pomoći i oni najiskusniji u tome – Hrvatska gorska služba spašavanja! Kako hrast svojim rastom širi grane tako i odrastanjem se šire aktivnosti na koje se možemo uključiti i testirati svoje vještine – gađanje meta airsoft puškom, lukom i strijelom, sjekiricom te zabavnim cornholom. Moći će sjesti za EkoGoKart odnosno mala vozila na pedale te četverosjede na pedale. Po prvi puta tu je i mini zip-line. A kako se u šumi snalazi plemenita životinja – konj, pokazat će vam jahači koji će vam dati priliku da i sami iskusite jedinstvenu vezu čovjeka i konja.

Uz sve to, moći ćete se i opustiti u hladovini šume te uživati u domaćoj gastro ponudi uz turopoljskog pajceka s ražnja, kotlovine ili gulaša. Glazbenu podlogu pokrenut će HPD Kučani, a prije nego sunce zađe s one strane Odre pridružit će nam se i Grupa Veza.

Sve to bit će na jednom mjestu kod Lugarnice Čardak, no odlučite li se za istraživanje Turopoljskog luga, evo što je sve na raspolaganju. Ponavljamo, za programe označene zvjezdicom molimo da zbog kvalitetnije organizacije sudjelovanje u aktivnosti prijavite na email: plem.opcina@gmail.com – i to imenom i prezimenom, aktivnošću i željenim terminom.

Biciklom k Lugu*

Biciklistička avantura u Turopoljskom lugu započet će u 12 sati u Velikoj Gorici i to u parku Plemenite općine turopoljske kod Muzeja Turopolja za sve one koji žele iz središta grada na dva kotača se uputiti na Žirovinu. Organizirana je policijska pratnja za siguran put u duljini od 11 km rutom V. Gorica, novom biciklističkom stazom do Starog Čiča, Kuče do Lugarnice Čardak, a svakog biciklista koji će biti dio organizirane kolone očekuje piće dobrodošlice. Nakon odmora, u 15 sati iz Lugarnice je polazak na vožnju 8+8 km makadama do povijesnog spomenika Vrata od Krča u srcu Luga i rijeke Odre, nakon čega je povratak u Lugarnicu i druženje. Ove godine osigurali smo posjetiteljima i deset bicikala koje će moći slobodno koristiti za istraživanje Luga.

Potraga za tartufima*

Znate li da su šume Turopoljskog luga bogate crnim tartufom? Ova izvanredna namirnica posebnog mirisa i okusa sve više i više se stapa s turopoljskom kuhinjom i to zahvaljujući Turističkoj zajednici Zagrebačke županije koja je naš tartuf stavila na gastronomsku kartu Hrvatske. A upravo je topliji dio godine pravo vrijeme za lov na „gljivarsko blago“. U organizaciji TZZZ u tome će nam pomoći profesionalni tartufar i vodič Petar Alebić koji će u pratnji psa tragača biti najbolji pomagač da se domognete grumena ovoga crnoga zlata.

Lov na tartufe kreće iz Lugarnice Čardak u 14.00 i 16.30 sati te traje oko dva sata.

Quadom po šumskim putevima*

Naš partner AvanTuropolje vodi vas četverokotačima, po turopoljski „quadovima“, u upoznavanje poznatih i nepoznatih šumskih puteva Turopoljskog luga. Program započinje s upoznavanjem sa strojem nakon čega se kreće u vožnju makadamom, potom se skreće na šumski put, a na kraju ulazimo i dublje u šumu na kojoj ćemo testirati vaše vještine za volanom. Vožnja traje oko pola sata, a uz vodiča na čelu kolone sudjeluje četiri quad dvosjeda. Rute kreću od 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 i 18.00 sati te u svojoj e-mail prijavi obavezno navedite vrijeme rute kako bi vam mogli potvrditi rezervaciju! 

Kajakom po Odri*

Rijeka Odra prolazi srcem našega Turopolja te su je u povijesti vodom hranili brojni pritoci našega zavičaja. Iako su je veća Sava i Kupa pomalo stavile u drugi plan, ona i dalje vijuga turopoljskom ravnicom te pruža oazu mira u suživotu s Velikom Šumom. Na vožnju kajakom po Odri vodi nas Backpack Adventure Travel uz iskusnog vodiča, a vožnja uzvodno od Čičke Poljane trajat će nešto više od sat vremena veslanja mirnom Odrom koja je pogodna i za mlađe veslače. Kajaci su dvosjedi, a u jednoj turi sudjeluje 10 kajaka. Polasci iz Lugarnice Čardak su u 13.00, 15.00 i 17.00 sati!

Avionom iznad luga s Letjelišta Aerokluba VG*

Već kad hodamo, bicikliramo, jašemo, veslamo i vozimo se, zašto ne bi i letjeli!? U tome će nam pomoći Aeroklub Velika Gorica sa svojim letjelištem koje se smjestilo između Buševca i Turopolja, odmah uz rub Turopoljskog luga koji će nam pokazati iz ptičje perspektive.

Aeroklub Velika Gorica upravo istoga dana – 9. rujna, od 11 sati održava Dan otvorenih vrata gdje će otvoriti vrata svojih hangara te vas upoznati s djelovanjem ove udruge koja ubrzo ulazi u sedmo desetljeće rada u kojemu je iz(n)jedrila generacije pilota. Ovo zrakoplovno druženje dovest će više sportskih i lakih zrakoplova u naše Turopolje, a mi smo osigurali devet letova za dvije osobe s početkom u 12 sati. Zbog očekivano velikog interesa pozivamo sve koji ne dobe potvrdu e-mailom o rezervaciji leta da se ipak upute na letjelište Buševec na Dan otvorenih vrata Aerokluba Velika Gorica!

Karta aktivnosti: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1f27Ej45iCz6dfBP-MYVx1p6D49cMCbw&usp=sharing

* prijave na programe označene zvjezdicom šaljite e-mailom na: plem.opcina@gmail.com, naznačite vrijeme željenog polaska, a zbog ograničenog broja mjesta na pojedinim programima vrijedit će rezervacije samo na koje dobijete povratan odgovor. Broj slobodnih mjesta pratite na našim Facebook stranicama FB.com/POTuropolje.

U slučaju otkazivanja programa (vremenske neprilike i tehnički razlozi) o tome ćemo izvijestiti putem medija te naših FB stranica.

Juraj