Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Banderij u Velikoj smjeni straže na Markovom trgu

Turopoljski banderij, povijesna vojna postrojba Plemenite opčine turopoljske, ususret Danu kravate sudjelovala je u Velikoj smjeni straže koja je održana u Zagrebu 16. listopada.

Na poziv Kravat pukovnije po prvi puta je na trgu sv. Marka u Zagrebu održana Velika smjena straže u kojoj je sudjelovao Zdrug povijesnih postrojbi koje na odori nose kravatu, rubec ili podgutnicu. U mimohodu gradom i predstavljanju ispred Hrvatskog sabora sudjelovala je tako Počasna satnija Kravat pukovnije, Počasno-zaštitna bojna Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Zrinska garda Čakovec, Kliški uskoci te naš Turopoljski banderij.

- Povijesna činjenica da su kravatu pronijeli u Europu upravo Hrvati, potakla ih je da u ovogodišnju ceremoniju uključimo povijesne postrojbe koje na odori nose kravatu, rubec ili podgutnicu. Također, želja nam je da se našoj svečanoj i spektakularnoj izvedbi Velike smjene straže pridruži što veći broj građana i da zajednički najavimo ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana kravate koji se diljem svijeta, a na inicijativu ustanove Academia Cravatica, već tradicionalno slavi svakog 18. listopada – rekao je Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

Povijesne postrojbe su nakon smjene straže i postrojavanja na Markovom trgu, gdje je prijavak zamjenici zagrebačkog gradonačelnika Vesni Kusin predao zapovjednik Kravat pukovnije, krenuli u petoredu kroz Kamenita vrata do Trga bana Josipa Jelačića te potom do zagrebačke katedrale.

(foto: Darko Ćurić)

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.