Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

POT odao počast prvim žrtvama Domovinskog rata u Velikoj Gorici

Plemenita opčina turopoljska, kroz sučiju Kurilovec, odala je počast prvim braniteljima Velike Gorice koji su prije 25 godina položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

Odavanjem počasti na mjestu pogiblje Nevena Veselića i Vladimira Stepanića na Sajmištu u Kurilovce, prvim goričkim žrtvama Domovinskog rata u Kurilovcu stradalih 22. rujna 1991. godine u raketiranju Velike Gorice,  a kasnije i kod Spomen parka kurilovečkim braniteljima, odana je počast zaslužnima za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske.

Čitanjem imena 15 branitelja iz Kurilovca, među njima i ovlaštenicima POT-a, započelo je odavanje počasti kojem su nazočile obitelji preminulih Kurilovčana i brojni sumještani,  predsjednik Gradske četvrti Kurilovec Ivan Novosel, gradonačelnik Dražen Barišić, gradski vijećnici, a s njima i delegacija Plemenite opčine turopoljske te Turopoljski banderij.

Nakon kratkih obraćanja, šutnji i molitvi,svijeće su zapalili i vijence položili članovi obitelji kurilovečkih branitelja, mjesni i gradski čelnici, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kurilovec, Plemenita opčina turopoljska, NK Udarnik i druge mjesne udruge. Uslijedila je sveta misa za sve hrvatske branitelje koju je kod spomenika predvodio vlč. Norbert Ivan Koprivec.

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.