Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

POT zapošljava kroz program Javnih radova

Plemenita opčina turopoljska planira u drugom dijelu godine putem Mjera aktivne politike zapošljavanja, iz programa Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na šest mjeseci zaposliti dvije osobe na održavanju gatera autohtone pasmine turopoljske svinje.

POT je prijavio program sufinanciranja zapošljavanja kroz program Javnih radova, a upravo je ovih dana u tijeku pozivni natječaj na zainteresirane nezaposlene osobe iz tzv. 1. skupine (pogledaj OVDJE), prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanju. To uključuje hrvatske branitelje bez obzira na duljinu prijave na evidenciji, roditelje iz posebnih kategorija, osobe bez stečene kvalifikacije, mlade osobe do 29 godina starosti prijavljeni u evidenciju kraće od 4 mjeseca ili duže od godinu dana, starije od 50 godina i druge nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju HZZ-a.

Radni odnos se zasniva na šest mjeseci, koliko traje vrijeme sufinanciranja mjere, te će trajati od 1. srpnja do kraja godine uz mjesečni bruto iznos plaće od 3.800 kn uz dodatak putnik troškova.

-  Nastojat ćemo u tijeku ove godine poboljšati uvjete uzgoja Turopoljske svinje u Lukavečkom čretu te se nadamo po završetku natječaja i potvrdu financiranja od HZZ-a. Upravo kroz program javnih radova pronašli smo mogućnost da poboljšamo uvjete uzgoja u gateru, a ujedno i nezaposlenim osobama omogućimo osnovni životni dohodak – poručuje župan Juraj pl. Odrčić.

Natječaj je otvoren do 12. lipnja 2017. godine, a više informacija možete pronaći OVDJE odnosno u goričkoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.