Turopoljski banderij u pripremi za drugo inozemno putovanje

Turopoljski banderij u pripremi za drugo inozemno putovanje

Povijesna postrojba Plemenite opčine turopoljske – naš Turopoljski banderij, u planu za ovu godinu ima 60-tak izlazaka na kojima predstavlja i Grad Veliku Goricu te Zagrebačku županiju.

Turopoljski banderij je u prvom dijelu godine imao već više od trideset izlazaka, a među njima spomenimo događanja poput Kajkavci u Lisinskom, Uskrs u Kostelu u Pregradi, Spomendan Zrinskih i Frankopana u Čakovcu, 22. obljetnicu VRO Bljesak u Okučanima i druge. Samo u lipnju Turopoljski banderij je, uz izlaske u našem Turopolju, bio na 330. obljetnici proglašenja Sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske u Karlovcu, Danu Grada Svete Nedjelje te 50. križevačkom Veliko Spravišću u Križevcima.

Među izlascima Turopoljskog banderija u prvom dijelu godine posebno treba istaknuti proslavu 25. Turopoljskog Jurjeva u Starom gradu Lukavec  na kojemu smo ugostili 15. povijesnih postrojbi koje su stigle iz mjesta sve od Osijeka do Dubrovnika. Sudjelovali smo u velikoj smjeni straže na Markovu trgu u Zagrebu povodom obilježavanja 350. obljetnice imenovanja kravate i preustroja pukovnije Royal Cravates. Nakon dvije godine stanke ove godine bilježimo već jedan izlazak u inozemstvu, a to je odlazak na 25. vojno – redarstveno hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes u Francuskoj, ujedno 59. međunarodno vojno hodočašće koje okuplja velik broj nacija.

Iako smo ušli u ljetne mjesece i ovoga ljeta imat ćemo niz predstavljanja, a među prvima su odlazak u Bosnu i Hercegovinu na 20. obljetnicu osnutka Hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada te proslave dana Grada Bakra i Grada Karlovca. Nastojat ćemo se odazvati i na poziv za predstavljanje Turopoljskog banderija u Muzeju Sinjske alke u Sinju. U svim ovim izlascima surađujemo s drugim povijesnim postrojbama iz Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, a Turopoljski banderij ćete moći vidjeti već 25. lipnja na polaganju vijenaca u prigodi obilježavanja Dana državnosti u Velikoj Gorici.

Juraj

Leave a reply