Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Rekordan broj kobasa na ocjenjivanju 12. Turopoljske kobasijade

Dvanaestu godinu za redom okupili su se turopoljski majstori u pravljenju kobasica kako bi se svojim mesnim delicijama natjecali za laskavu titulu pobjednika Turopoljske kobasijade u organizaciji Plemenite opčine turopoljske.

U društvenom domu u Kučama okupilo se 18. ožujka dvjestotinjak posjetitelja na ovom tradicionalnom gastronomskom događaju. Uz priču, druženje i pjesmu, ali i predavanje LAG-a Zrinska Gora-Turopolje i mjera ruralnog razvoja, kratilo se vrijeme dok je na drugom katu žiri ocjenjivao 61 uzorak domaćih kobasica među kojima su njih šest bile napravljene od mesa autohtone turopoljske svinje.

- Možemo biti jako zadovoljni jer smo do sada imali najviše uzoraka koje smo ocjenjivali i kvaliteta kobasa se podigla na jednu veću razinu. Svi uzorci su bili dobri, a tek dvije kobase su bile loše izvedbe, pa su slabije ocijenjene, ali mahom su sve bile dobre. Razlike su u ljutini, odnosu masti i mesa i tako dalje. Možemo se čak boriti sa Slavoncima, iako oni imaju svoje specijalitete, a naši Turopoljci stvarno su se potrudili i napravili odlične kobase – rekao nam je predsjednik žirija 12. Turopoljske kobasijade Josip Jančić.

S njime se slaže i Vedran Klišanić iz Hrvatske poljoprivredne agencije koji je po drugi puta bio u žiriji.

- U usporedbi s prošlom godinom bilo je puno manje odstupanja među uzorcima, ujednačeniji su i imali smo različite kategorije kobasica da budemo što objektivniji kod ocjenjivanja, ali su ocjene većinom bile podjednake. Turopoljci rade dobre kobasice, a ima uvijek prostora za popraviti se na budućim kobasijadama – rekao nam je Klišanić.

Gledao se presjek kobasica, miris, boja, okus i opći dojam te se ocjenjivalo ocjenama od 1 do 5, a prvo mjesto sa sedam bodova prednosti od drugoplasiranog osvojio je domaći proizvod Ivana Ostrugača iz susjednog Jakuševca.

- Ak imate domaće meso, onda se da napraviti dobra kobasa uz malo truda. Već 15 godina radim kobase, konzumiramo ih doma skoro svaki dan. Ovo je treći put da sudjelujem na Turopoljskoj kobasijadi, a prvi put da sam nešto osvojio – rekao nam je pobjednik Ivan Ostrugač koji u sezoni napravi oko 200 kg kobasica.

- Radio sam kobase kao i inače za doma, a konkurencija je bila jako velika i puno mi znači pobjeda to mi je poticaj da i dalje radimo dobru salamu – dodao je gospodin Ostrugač koji će, kako kaže, razmisliti i o svom OPG-u, bude li mu država naklonjena.

Drugo mjesto osvojio je Jozo Gradinjan čija je kobasa ocijenjena za bod više od trećeplasirane kobase koju je napravio Tomo Hačić, a koji je prijavio dva uzorka te mu je i druga kobasa rangirana na četvrtom mjestu. Najbolju kobasu između šest pristiglih uzoraka od turopoljske svinje napravio je Antun Kos iz Mraclina. Nagrade najboljima uručio je Tugomir Majdak, državni tajnik za poljoprivredu koji je održao i sastanak s uzgajivačima turopoljske svinje.

- Drago nam je vidjeti da tradicija pravljenja kobasa opstaje u Turopolju i dalje, a ovdje ima i amatera iz drugih krajeva, od posavskog dijela do Petrinje. Možemo reći da je 12. Kobasijada bila uspješna, zaprimljeno je desetak uzoraka više nego prethodnih godina, mnogo gostiju. Naša Kobasijada ipak je reprezentativna za turopoljski kraj i ostvareni rezultat ovdje ima svoju težinu – rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske najavivši da bi već sljedeća Kobasijada, najavljena u Donjoj Lomnici, mogla imat i novosti u kriterijima prijave, ocjenjivanja, ali i kategoriziranja rezultata.

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.