Mladi farmeri iz Njemačke učili o turopoljskim pajcekima

Mladi farmeri iz Njemačke učili o turopoljskim pajcekima

Mladi svinjogojci i studenti agronomije koji djeluju kroz organizaciju iz njemačkog grada Dammea Junge ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands) koja okuplja 11 tisuća svinjogojaca, posjetili su 30. ožujka gater Lukavečki čret i dvorac Lukavec gdje im je domaćin bila Plemenita opčina turopoljska.

Na svojem studijskom putovanju u Mađarsku i Hrvatsku iskazali su želju pobliže se upoznati s turopoljskom svinjom. Dok su u Osijeku i Vukovaru posjetili industrijsko svinjogojstvo jučer su Turopolju upoznali način uzgoja autohtone pasmine svinje u potpuno prirodnom okruženju.

– Odveli smo ih u gater u Lukavečkom čretu gdje su obišli turopoljske svinje, a potom smo ih ugostili u Lukavec-gradu gdje smo ih upoznali s poviješću POT-a i europskim projektom TREASURE. Iako se radi o farmerima do 30 godina starosti pokazali su veliki interes s puno pitanja o našem pajceku i ekstenzivnom uzgoju – rekao je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl.Odrčić koji je uz pratnju dožupana Stjepana Kosića te predstavnike Hrvatske poljoprivredne agencije i Agronomskog fakulteta u Zagrebu ugostio mlade farmere iz Njemačke.

 

Juraj

Leave a reply