Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Turopoljska kobasijada ocijenila 49 uzoraka

Plemenita opčina turopoljska održala je 11. Turopoljsku kobasijadu na kojoj je Povjerenstvo ocjenjivalo rekordnih 49 uzoraka mesnih delicija.

U Vatrogasnom domu u Kurilovcu 19. ožujka okupili su se plemenitaši i njihovi prijatelji kako bi na tradicionalnoj Turopoljskoj kobasijadi pronašli najbolju kobasu našega kraja. Peteročlano povjerenstvo ocjenjivalo je pristigle uzorke ne znajući tko je napravio koji kobasu, a zadatak, s obzirom na broj uzoraka, nije bio nimalo lak.

11kobasijada1.jpg

-Imali smo izuzetno tešku zadaću da smo izmedu 49 uzoraka morali ocijeniti što je najbolje. Ono što obično predstavlja problem u proizvodnji domaće kobase je proces sušenja i to se osjeti kod nekih, ja vas pozivam da sami kušate sve pristigle uzorke. Inače, stvarno smo zadovoljni rezultatima, nijedan uzorak ove godine nije odbačen. U počecima ove manifestacije bilo je uzoraka koji su morali biti odbačeni jer nisu bili zadovoljavajući što danas nije slučaj –rekla je Zlata Filipović, predsjednica Povjerenstva dodajući kako su ocjenjivali prerez kobase, zatim boju, miris, okus i opći dojam.

11kobasijada-kolaz.jpg

Drugu godinu za redom, pokazalo se, najbolja kobasa stiže iz Ščitarjeva s gospodarstva Marijana Hapača koji svoj recept nije htio otkriti, no ključni su sastojci, rekao je, bili rad i meso svinje iz domaćeg uzgoja. Drugo mjesto na Kobasijadi pripalo je gospodinu Ivi Petroviću iz Donje Lomnice dok je treći bio gospodin Ivan Bedeković iz Jakuševca. Zanimljivo, i u takvoj konkurenciji prvi trojac je samo zamijenio mjesta u odnosu na prošlogodišnje ocjenjivanje.

11kobasijada2.jpg

Posebna nagrada dodjeljivala se i za najbolju kobasu napravljenu od mesa turopoljskog pajceka. U konkurenciji od devet uzoraka, najbolje je ocijenjena ona koju je donio Danijel Karolyi, inače profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji provodi europski projekt na zaštiti turopoljske svinje koji je u prigodnom predavanju i predstavio kobasičarima.

11kobasijada3.jpg

-Ove godine zaprimili smo najviše uzoraka kobasa do sada i to nam imponira. Ovo je prilika da promoviramo ne samo jednu domaću djelatnost već i proizvode od mesa turopoljske svinje, i želim se zahvaliti svima koji su se odazvali na 11. Turopoljsku kobasijadu- rekao je župan POT-a Mihael pl. Pavišić.

Nagrade najboljima su dodjelili dogradonačelnik Stjepan Kos, direktorica Turističke zajednice Milada Mesarić te Stjepan Kušec iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hravtske, a u završnici zanimljive i vesele večeri zahvale su upućene suorganizatorima Gradskoj četvrti Kurilovec, Etno udruzi te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kurilovec.

Rekordnih 49 uzoraka zaprimili smo na ovogodišnjoj kobasijadi! Prvo mjesto svojim tajnim receptom odnio je ponovno gospodin Marijan Hapač iz Ščitarjeva.(foto: Ivana Crnković)

Posted by Plemenita opčina turopoljska on 21. ožujka 2016

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.