Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Turopoljski banderij u pripremi za drugo inozemno putovanje

Povijesna postrojba Plemenite opčine turopoljske – naš Turopoljski banderij, u planu za ovu godinu ima 60-tak izlazaka na kojima predstavlja i Grad Veliku Goricu te Zagrebačku županiju.

Turopoljski banderij je u prvom dijelu godine imao već više od trideset izlazaka, a među njima spomenimo događanja poput Kajkavci u Lisinskom, Uskrs u Kostelu u Pregradi, Spomendan Zrinskih i Frankopana u Čakovcu, 22. obljetnicu VRO Bljesak u Okučanima i druge. Samo u lipnju Turopoljski banderij je, uz izlaske u našem Turopolju, bio na 330. obljetnici proglašenja Sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske u Karlovcu, Danu Grada Svete Nedjelje te 50. križevačkom Veliko Spravišću u Križevcima.

Među izlascima Turopoljskog banderija u prvom dijelu godine posebno treba istaknuti proslavu 25. Turopoljskog Jurjeva u Starom gradu Lukavec  na kojemu smo ugostili 15. povijesnih postrojbi koje su stigle iz mjesta sve od Osijeka do Dubrovnika. Sudjelovali smo u velikoj smjeni straže na Markovu trgu u Zagrebu povodom obilježavanja 350. obljetnice imenovanja kravate i preustroja pukovnije Royal Cravates. Nakon dvije godine stanke ove godine bilježimo već jedan izlazak u inozemstvu, a to je odlazak na 25. vojno – redarstveno hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes u Francuskoj, ujedno 59. međunarodno vojno hodočašće koje okuplja velik broj nacija.

Iako smo ušli u ljetne mjesece i ovoga ljeta imat ćemo niz predstavljanja, a među prvima su odlazak u Bosnu i Hercegovinu na 20. obljetnicu osnutka Hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada te proslave dana Grada Bakra i Grada Karlovca. Nastojat ćemo se odazvati i na poziv za predstavljanje Turopoljskog banderija u Muzeju Sinjske alke u Sinju. U svim ovim izlascima surađujemo s drugim povijesnim postrojbama iz Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, a Turopoljski banderij ćete moći vidjeti već 25. lipnja na polaganju vijenaca u prigodi obilježavanja Dana državnosti u Velikoj Gorici.

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.