Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Turopoljski lug bio domaćin Žirovini

Magna silva, odnosno, Velika šuma, kako se u prvim zapisima govori o Turopoljskom lugu, ponovno je bila domaćin Žirovine, manifestacije u organizaciji Plemenite opčine turopoljske.

Žirovinom se nastoji očuvati svijest da su šume Turopoljskog luga nekoć bile ispunjene turopoljskim pajcekima koji su se ondje hranili žirom. Rodnost hrasta i količina žira provjeravala se nakon Bartolova kako bi se vidjelo hoće li biti hrane za svinje, a u želji da taj običaj ne ode u zaborav nastala je manifestacija Žirovina.

- Pregledom rodnosti žira u srpnju i kolovozu utvrđeno je da je mraz najviše štete napravio na žiru u Šiljakovečkoj dubravi, gdje je urod slab do osrednji. Turopoljski lug ima osrednji urod žira oko rijeke Odre i Krčkih vrata, dok je dio Gornjak prema Turopolju slabijeg uroda zbog mraza i pojave ose šiškarice. Dobar urod žira je u Vukomeričkim goricama prema Dubrancu i Cvetković brdu i to hrasta kitnjaka- iznio je u izvješću šumarnik Damir pl. Brebrić.

Dan s plementašima započeo je svetom misom u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana te posjetom staroj školi u Kučama gdje se razgledala izložba slika. Nakon posjete Krčkim vratima, podignutim 1779. godine kao spomen na veliko krčenje šume, program se nastavio u idiličnom šumskom okruženju lugarnice. Himnama HPD Kučana otvorena je manifestacija koju su posjetili i saborski zastupnik Miodrag Demo te zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos. U uvodnoj riječi v.d. župana, Juraja pl. Odrčića, moglo se čuti koliko je Turopoljski lug važan za cijelo Turopolje, a upravo je toj temi bilo posvećeno i prigodno predavanje.

Zanimljivo izlaganje profesora Hrvoja Malčića na temu “Kako je Turopoljski lug izgradio Veliku Goricu” pratilo se pažljivo, a kako i ne bi kada se u njemu moglo čuti kako je na gospodarskom planu Plemenita opčina turopoljska zaslužna za razvoj Velike Gorice iz sela u središte Turopolja.

- Teško je uopće zamisliti kako bi Velika Gorica danas izgledala da nije bilo Plemenite opčine turopoljske- rekao je prof. Malčić dodavši kako su utjecaji najvidljiviji u jezgri grada koju je mudrim upravljanjem izgradio upravo POT.

U nastavku dana, posjetitelji i gosti mogli su se okušati u baltičanju- vještini rukovanja sjekiricom, u kojoj se najboljim pokazao Josip Slanec iz Hrašća, a nadmetalo se i u povlačenju užeta, dok se snaga vraćala uz turopoljski škrlet i gulaš. Vedri duh okupljenih ipak se najviše osjetio uz pjesmu Kučana i Vinogradarskog benda, pa je druženje potrajalo do večernjih sati.

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.