Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Žirovina u Turopoljskog lugu

Veza Turopoljaca i njihove Velike šume – Turopoljskog luga je trajna i neraskidiva. Lug je ljudima ovoga kraja oduvijek gospodarska osnova,  kako za drvo za gradnju domova – čardaka, kurija, tako i za ogrjev, a posebno i u vidu „žirovine“ odnosno omogućavanja ispaše turopoljskih svinja žirom u  ovoj šumi.

Koliko je snažna ta veza pokazuje i spomenik Lugu koji su podigli Turopoljci u obliku „Vrata od krča“ koja podsjećaju na veliko krčenje šume u vremenu od 1774. do 1779. godine te su spomenik velikog rada čovjeka i zahvalnosti prema šumi.

Kako se ne bi zaboravila važnost te veze, a naročito održalo sjećanje na žirovanje svinja u Turopoljskog lugu i danas se održava manifestacija „Žirovina“ u organizaciji Plemenite opčine turopoljske koja će ove godine svoju izvedbu imati u subotu 26. kolovoza, kako i priliči običaju obilaska šume i procjene rodnosti žira nakon spomendana sv. Bartola.

Turopoljci plemenita roda i njihovi prijatelji ovogodišnju Žirovinu će tradicionalno započeti svetom misom u crkvi Sv. Fabijana u Kučama u 11 sati nakon čega će se uputiti u Lugarnicu u Turopoljskom lugu gdje će biti predan izvještaj o rodnosti žira.

Tijekom dana posjetitelje očekuje i zanimljiv program u hladovini stoljetnih hrastovih krošnji. Tako je za 13 sati najavljeno predstavljanje knjige „Magna silva“ (Velika šuma) kojim autor Aleksandar Božić trajno ovjekovječuje vezu šume s ljudima ovoga kraja. Događanje će se posebno i ovjekovječiti likovnom kolonijom goričkih umjetnika koji će ljepote Luga staviti na platno, a oni koji ih žele vidjeti u živo mogu se pridružiti biciklistima iz Velike Gorice koji će u 12 sati krenuti rutom od mosta u Kučama kroz Lug prema mostu na Odri u Selcu.

Posjetitelje tradicionalno očekuje i druženje uz pjesmu HPD Kučana, seoske igre od baltičanja, povlačenja užeta, gađanja praćkom i drugog, a naravno osigurana su i osvježenja uz domaći gulaš od mesa turopoljske svinje.

 

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.