Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Žirovinsko spravišće: Jedna od rodnijih godina žira

Uz pjesmu Hrvatskog pjevačkog društva “Kučani” u dvorištu stare škole u Kučama u nedjelju je održano žirovinsko spravišče Plemenite opčine turopoljske.

- Pregledom šuma u Turopoljskom lugu, Vukomeričkim goricama i Šiljakovečkoj dubravi utvrđujemo da je unazad 20 godina ovo jedna od rodnijih godina. Hrast lužnjak i kitnjak urodili su dobro, pogotovo na području Šiljakovečke dubrave, a osim hrasta, u Vukomeričkim goricama, dobar je i urod bukvice na bukvi – izvijestio je podžupan Stjepan pl. Čunčić o rodnosti žira koji je važan za prehranu turopoljske svinje koja je bila u središtu rasprave na ovoj manifestaciji.

Tradicionalnoj žirovini prethodila je i sveta misa u kapelici Svetog Fabijana i Sebastijana u Kučama, a potom je krenula rasprava na kojoj je bilo riječi o aktivnostima Plemenite opčine turopoljske, nedostacima i planovima za buduće razdoblje.

- Zahvaljujem se gospođi Mirjani Mataušić Pišl koja nažalost nije mogla biti s nama danas, a bez nje ne bi uspjeli spasiti turopoljsku svinju. Kada smo preuzeli vodstvo POT-a zatekli smo prazni kukuružnjak,skinuti crijep s kuružnjaka, bez kune u blagajni i situacija je u jednom trenutku bila zaista alarmantna, ali našli smo snage i volje te bi konačno trebalo napraviti pravi brend od turopoljske svinje – rekao je župan POT-a Mihael pl. Pavišić koji je dodao kako je suradnja s inspekcijskim nadzorom i Ministarstvom poljoprivrede dobra po ovom pitanju.

zirovina2015-b.jpg

Na žirovinu je došao i profesor Danijel Karolyi s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je pojasnio novi projekt koji se tiče ove pasmine svinja. Njime će se nastojati razviti održivi lanci proizvodnje svinjskoga mesa korištenjem biološki raznolikih potencijala koji obuhvaćaju i lokalne pasmine. Radi se odmak od intenzivne proizvodnje koja izaziva negativne kontekste kod potrošača, a u konačnici je cilj razviti proizvode od mesa turopoljske svinje da se ne koristi kao odojak nego da se dobe kvalitetni proizvodi dodatne vrijednosti, suhomesnati i kobasičarski proizvodi. O projektu više pročitajte OVDJE.

- Naša suradnja na zaštiti turopoljske svinje traje duže vrijeme i prvi potezi počeli su još 2001. kada su dodijelili za istraživanje ovih svinja Agronomskom fakultetu u Zagrebu, nažalost, današnja situacija u uzgoju je takva kakva je, ali sada nam se pružila prilika kroz europski projekt kojim bi se pokušalo očuvati pasminu. Projekt je veliki, traje četiri godine i ima 29 partnera iz europskih zemalja te čitav niz suradnika trećih strana kao što je POT-rekao je Karolyi dodavši da je svojevrsni pokus već počeo u Lukavečkom čretu u kojem se svinje u zadnjoj fazi uzgoja budu tovile tradiconalno, odnosno žirom što utječe i na samu kvalitetu proizvoda.

zirovina2015c.jpg

U Lukavečkom čretu trenutno je 227 turopoljskih svinja, a vodstvo se nada kako će ova turopoljska autohtona pasmina konačno postati brend. željko Mahnet iz Hrvatske poljoprivredne agencije rekao je kako su “relativno zadovoljni” s brojčanim stanjem turopoljskih svinja, ali je naglasio kako bi htio da se više poradi u marketinškom smislu kada je riječ o proizvodima, konkretno o prodaji čvaraka od turopoljske svinje.

Potomci goveda tur dolaze u Turopolje?

Optimizam u budući uzgoj turopoljskih svinja izrazio je i inspektor Ivica Hader dodavši kako je napravljen detaljan popis jedinki, i da se stanje postavilo na “zdrave noge”.

pajcekiarhiv22.jpg

Okupljenima su se kratko obratili i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i pročelnica Upravnog odijela za poljoprivredu i ruralni razvoj Zlata Filipović. Pred kraj rasprave župan Pavišić dodao je kako bi uskoro u Turopolje mogli stići potomci goveda tur.

- Moram reći da postoji realna šansa da se u Turopolje vrate potomci goveda tur, gradonačelnik Barišić je bio u Poljskoj, zajedno smo bili u Ministarstvu poljoprivrede da vidimo što je potrebno od papira i oni bi mogli biti spremni kroz mjesec dana. Dovezli bi jednog bika i dvije krave i optmistični smo da bi to mogla biti i velika atrakcija u Turopolju – otkrio je Pavišić.

Po završetku radnog dijela žirovine okupljeni plemenitaši i njihovi gosti vidjeli su kratki igrokaz “Svinjar i gospodar”, mogli su razgledati izložbu slika u staroj školi te su uživali u pravom domaćem gulašu.

zirovina2015dd.jpg

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.