Ljeto Turopoljskog banderija: Od Vojnog mimohoda za Oluju do Sinjske alke

Ljeto Turopoljskog banderija: Od Vojnog mimohoda za Oluju do Sinjske alke

Bakar, Karlovac, Brezovica, Glina, Sinj, samo su neka od mjesta kroz koje je stupao Turopoljski banderij u proteklih mjesec dana, a kojima je vrhunac bilo sudjelovanje na vojnom mimohodu u Zagrebu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

– Sudjelovali smo sa šest banderijalaca i čast i zadovoljstvo nam je bila biti dio mimohoda. Naporno je bilo, ali nikome od dečkiju nije žao niti minute vremena niti truda kako bi bili dio velike proslave za Hrvatsku – rekao nam je kapetan Turopoljskog banderija Nikola Glagolić.

Uz mimohod, tih dana Banderij se s drugim povijesnim postrojbama vratio na Medvedgrad, sudjelovali su na polaganju vijenaca kod spomenika braniteljima u Velikoj Gorici, a imali i čast u otkrivanju spomenika poginulim braniteljima i civilima u Glini. Među 12 izlazaka tu su i razna događanja poput manifestacije Kosci za kosce na Selečkom mostu, Gospe Karmelske u Kobiliću, a put ih je odveo i u Sinj na obilježavanje 300. Sinjske alke gdje su bila jedna od malobrojnih povijesnih postrojbi pozvanih na ovu svečanost.

Gorička vojska na ovim putovanjima predstavlja, kao jedina županijska povijesna postrojba, Zagrebačku županiju i Veliku Goricu, a ponajviše bogatu povijest Plemenite opčine turopoljske.

– Za ovu godinu smo si zacrtali obnovu odora i opreme vojnika, pripremljen je i pravilnik o radu i ustrojstvu Banderija, a nadamo se da će sve biti spremno i za izdavanje monografije. Naši dečki ulažu puno truda i cilj za budućnost nam je osigurati dostatna sredstva da dostojno predstavljaju svu povijest koja je utkana u ime Turopoljskog banderija – kaže župan POT-a Mihael pl. Pavišić.

U sljedećim danima Banderij očekuju gostovanja u Požegi te Varaždinu gdje će se održati i izborna skupština Saveza hrvatskih vojnih postrojbi na kojoj bi za potpredsjednika trebao biti potvrđen župan Plemenite opčine turopoljske koja je bila osnivač ovoga Saveza.

Juraj

Leave a reply