Banderij na Markovu trgu

Banderij na Markovu trgu

Među tridesetak vojnih povijesnih postrojbi koje su bile pozvane na svečanu inauguraciju Predsjednice Republike Hrvatske svoje mjesto imao je i Turopoljski banderij.

U svečanom tonu na Markovu trgu Kolinda Grabar Kitarovićpred ustavnim sucima, te cijelom Hrvatskom, položila je svečanu prisegu. Na putu do Markova trga prošla je kroz špalir povijesnih vojnih postrojbi – alkara, dubrovačkih trombunjera, gradske straže Bakar, križevačke Djevojačke straže i drugih, a tu su bili i Turopoljci. Simbolika sudjelovanja je velika kada znamo da je Turopoljski banderij bio čuvar Turopolja, time i grada Zagreb.

– Velika nam je bila čast sudjelovati u ovome događaju, naši dečki su to odlično odradili i sve je prošlo u najboljem redu. Nadamo se da ćemo imati još prigoda susresti se s Predsjednicom – rekao je Nikola pl. Glagolić, kapetan Turopoljskog banderija.

Povijesna vojna postrojba Turopoljski banderij na ovom važnom događaju predstavljala je Plemenitu opčinu turopoljsku, time i Grad Veliku Goricu i Zagrebačku županiju.

 

 

 

Juraj

Leave a reply