In Memoriam – Franjo pl. Kos (8.3.1953. – 7.4.2018.)

In Memoriam – Franjo pl. Kos (8.3.1953. – 7.4.2018.)

Franjo Kos rođen je 1953. godine u Mraclinu, gdje je završio osnovnu školu, a potom u Zagrebu Srednju tehničku školu i Višu školu za telekomunikacije. Od mladosti se bavi društveno političkim radom, zaštitom okoliša i očuvanja tradicijskih vrijednosti Turopolja radi unapređenja života zajednice u kojoj živi. Aktivan u svim društvima u Mraclinu i dugogodišnji tajnik DVD-a Mraclin. Član je DVD-a Kuče gdje obnaša dužnost potpredsjednika. Izabran je za župana Plemenite opčine Turopoljske 1998. godine i tu je dužnost obnašao do 2013. godine. Svojim djelovanjem unaprijedio je rad i prepoznatljivost POT-a, ne samo unutar Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, nego i mnogo šire, a svojim radom dao trajan doprinos ugledu i promidžbi Grada Velike Gorice.

Svojim djelovanjem učlanjuje POT u razne asocijacije, u kojima osobno aktivno učestvuje. Za njegovog mandata Turopoljski banderij uz uobičajene protokolarne dužnosti u Gradu Velikoj Gorici, Zagrebačkoj županiji i Republici Hrvatskoj postaje i čuvarom zastave Družine – čuvara tradicijskih hrvatskih zadruga koja ima u svome sastavu razna kulturna i folklorna društva Hrvatske i Europe. Također je unutar Turopoljskog banderija osnovana streljačka grupa koja je u sklopu I. hrvatskog gardijskog zbora Hrvatske vojske. Isto tako formirana je i vatrogasna grupa koja sudjeluje na državnim natjecanjima od 2000. godine, te u svečanim odorama turopoljskog banderijalca vode ešalon pri svečanom otvaranja natjecanja. Gospodin Kos u rad POT-a uključuje i akademsku zajednicu, posebno stručnjake iz Agronomskog, Veterinarskog, Šumarskog, Pravnog i Filozofskog fakulteta koji stručnim analizama i radovima prate razvoj turopoljskih svinja, kao i mogućnost povrata oduzete imovine, te zajedno s najeminentnijim stručnjacima organizira okrugle stolove na te teme.

Na području zaštite okoliša uključuje se u rad na očuvanju sliva rijeke Save u asocijacije udruga Zagrebačke, Sisačko-Moslavačke i Brodsko-Posavske županije te Parka prirode Lonjsko polje pod nazivom „Suradničko vijeće za srednju Posavinu“ čiji je zadatak, između ostalog, čuvanje turopoljske Posavine, šume Turopoljski lug, te pašnjaka Veleševečko, Odransko i Lonjsko polje. Također sudjeluje u građanskoj inicijativi Akcija za Turopolje na zaštiti prirode i okoliša Turopolja. Unutar POT-a osniva Sekciju uzgajivača konja Hrvatskog posavca i Sekciju uzgajivača Turopoljske svinje, a POT dobiva vlasti Udruge za uzgoj uzgojno valjanih svinja turopoljske pasmine za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Velikoj Gorici.

Juraj

Leave a reply