“Monumente historica nobilis communitatis Turopolje” dobiva novi svezak

“Monumente historica nobilis communitatis Turopolje” dobiva novi svezak

Plemenita opčina turopoljska i Hrvatski plemićki zbor u Muzeju Turopolja su priredili predavanje “Turopoljsko plemstvo u srednjem vijeku”, a koje je nakon predstavljanje knjige “Magna Silva” krajem kolovoza bilo prvo od najavljenih predavanja koje će POT organizirati u sljedećem razdoblju.

Zanimljivo izlaganje dr.sc. Suzane Miljan pratilo je pedesetak gostiju, što iz Turopolja što iz Zagreba. Opstojnost turopoljskog plemstva kroz osam stoljeća po kojemu i danas kažemo da imamo živuće Turopoljsko bratstvo dr. Miljan objasnila je kroz brojnost seljačkog plemstva u relativno malom prostoru Turopolja, kao i kroz njihove unutarnje odnose u kojima su bili otvoreni prema primanju novih obitelji. Kao osnovu pravnih i nasljednih odnosa predavačica je iskoristila primjer velikomlačke obitelji Lacković te obitelji Krupić koja je poslužila Augustu Šenoi kao podloga za priču “Zlatarevo zlato”.

Kao dodatak, predstavljen je i protokol turopoljskog sudišta, kao novootkriveni izvor za istraživanje plemenite općine, u kojem se mogu pojedine obitelji lijepo pratiti te im se genealogije upotpuniti tim podacima. Radi se o zapisima na preko tri stotine stranica koje prate tijek ročišta u pravnim raspravama, a koji bi nakon obrade trebali biti objavljeni kao tzv. peti svezak “Monumente historica nobilis communitatis Turopolje” kojim je prvim izdanjima prije više od stotinu godina Emilij Laszowski zadužio Turopolje.

Juraj

Leave a reply