Nastavljena obnova drvene škole u Kučama

Nastavljena obnova drvene škole u Kučama

Stara drvena škola u Kučama i ove jeseni je u radovima kojima će se završiti obnova vanjskog dijela objekta, a po čemu će nakon prošlogodišnje obnove krova objekt biti zaštićen za duže razdoblje.

– Radi se o poslu vrijedom 102 tisuće kuna plus PDV koji je sada u fazi izvođenja, od toga 40 tisuća kuna nas prati Zagrebačka županija dok ostalo pokriva Grad Velika Gorica, a radovi se vode pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Zagrebu – rekao nam je Zvonko Kunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Najveći zahvati odnose se na zamjenu ulaznog trijema koji u svom sadašnjem betonskom izdanju ne odgovara vremenu nastanka objekta. Zamijenit će se i pristupna staza, ulazna vrata, a stolarija i bravarski dijelovi će dobiti boju. Dodatno, cijeli objekt će se zaštititi premazom. Osim ulaznog dijela, drugi veliki zahvat je zamjena krovića te zabata s ulične strane gdje se trebaju rekonstruirati i ukrasni dijelovi, a sve zajedno znači da će drvena škola biti očuvana u obliku kakvom je bila prije gotovo stotinu godina kada je izgrađena.

Kako se objekt vraća u izvorno stanje vrijeme je i za definiranje njegove konačne namjene, a koja bi trebala pomiriti potrebe mještana naselja Kuče i povijesnog značaja samog objekta.

– O namjeni će se razgovarati na relaciji Muzej Turopolja, Mjesni odbor i Plemenita opčina turopoljska, ali ne odustajemo da bi u jednom dijelu bio postav, moguće učionice kako su škole izgledale prije 100 godina – pojašnjava pročelnik Kunić kako je izgledno da bi prizemlje bilo za društvenu namjenu dok bi se kat mogao urediti kao muzejski postav.

izvor: vgdanas.hr

Juraj

Leave a reply