Predsjednik Josipović podupire zemljišne zajednice

Predsjednik Josipović podupire zemljišne zajednice

U subotu, 26. siječnja, predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović primio je predstavnike Zajednice zemljišnih zajednica Hrvatske, na čelu s mr. sc. Zdravkom Lučićem, predsjednikom Zajednice. U izaslanstvu su bili i predsjednici zemljišnih zajednica Primorsko-goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, a pridružili su im se i zastupnici u Hrvatskome saboru Vesna Fabijančić Križanić i Goran Beus Richembergh.

Predsjedniku Josipoviću tom je prigodom uručena knjiga Zdravka Lučića „K povratu imovine zemljišnim zajednicama Hrvatske“. Predsjednik je upoznat s organizacijom i cjelokupnom aktivošću ZZZH na stručnom predstavljanju opravdanosti i korisnosti povrata imovine zemljišnim zajednicama koja je oduzeta 1947. godine. Naglašena je zapuštenost i loše gospodarenje većinom od oko milijun hektara oduzetih površina koje potražuje oko 400 tisuća ovlaštenika iz više od 1600 zemljišnih zajednica. One su su po prvi put, s većinom svoje nekadašnje imovine, pobrojane u ovoj knjizi. U njoj su, pored preslika važnih dokumenata koji govore u prilog potrebi povrata imovine, tiskani i prilozi desetak uglednih znanstvenika.

U vrlo konstruktivnom razgovoru istaknuti su primjeri Slovenije, koja je još 1994. godine donijela zakon o povratu imovine i uspostavi zemljišnih zajednica, i Austrije, u kojoj je bez prekida tisuće zemljišnih zajednica uspješno uključeno u gospodarstvo i život lokalnih zajednica. Upozoreno je da u Istri, u kojoj baš kao i u Sloveniji nije postojao poseban zakon o zemljišnim zajednicama kakav je od 1894. godine bio na snazi u drugim dijelovima Hrvatske koji su tada pripadali ugarskom dijelu Monarhije, ovlaštenici posljednjih godina sudskim putem uspješno polučuju povrat . To, na žalost, nije moguće u ostatku Hrvatske gdje sudovi odbijaju tužbene zahtjeve, čime se stvara paradoksalna situacija da sudovi u istoj državi postupaju kao da je riječ o dvama različitim pravnim sustavima.

drivorh.jpg

Saborski zastupnici su predsjednika Josipovića izvjestili o svojim nastojanjima u Hrvatskom saboru i kod nadležnoga Ministarstva pravosuđa da se povrat imovine zemljišnim zajednicama konačno stavi na dnevni red i riješi donošenjem odgovarajućega zakona. Istaknuli su da ovaj problem treba promatrati i u kontekstu obveza povrata imovine ostalim kategorijama bivših vlasnika, na što je već upozorio i Ustavni sud, te da se ne bi smjelo dogoditi da se ovo pitanje u tome nastojanju zaobiđe kao što je to bio slučaj kod ranijih izmjena i dopuna Zakona o naknadi za oduzetu imovinu. Predsjednik je također obaviješten o načelnom ili otvorenom pozitivnom stavu niza državnih dužnosnika kojima je ovaj problem do sada predstavljen, uključujući i predsjednika Vlade.

Zbog snažnih interesnih i birokratskih otpora osporavatelja prava na povrat kao i zbog još uvijek nedovoljnog poznavanja problematike zemljišnih zajednica kod dijela onih koji bi trebali sudjelovati u procesu odlučivanja, odnosno predlaganja i donošenja odgovarajućega zakonskog rješenja, predsjednik Josipović je zamoljen za javnu potporu donošenju Zakona o povratu imovine i Zakona o zemljišnim zajednicama kojima bi se omogućila njihova ponovna uspostava i nastavak djelovanja na načelima na kojima su funkcionirale prije oduzimanja imovine.

Kako ovaj problem prati već nekoliko godina, Josipović se zanimao za  moguća rješenja pojedinih otvorenih pitanja koja su se u ranijim pokušajima oblikovanja odgovarajućih zakonskih rješenja isticala uglavnom kao alibi da se ovaj problem ne riješi. Složio se da je teza o nemogućnosti povrata zbog tzv. pravnog i funkcionalnog diskontinuiteta zemljišnih zajednica promašena jer postoje brojni primjeri da je povrat imovine iznimno velike vrijednosti izvršen nekim drugim pravnim subjektima, odnosno institucijama kod kojih se to isto načelo nije primjenjivalo. Istaknuo je također da otpori i pokušaji opstrukcije u dijelu državne administracije nisu i ne smiju biti prepreka djelovanju onih koji su izbornim legitimitetom pozvani da donose odgovorne odluke i oblikuju politiku.

Podržavši nastojanja oko povrata imovine zemljišnim zajednicama, Josipović je izrazio spremnost da taj svoj stav iznese i Vladi RH.

Juraj

Leave a reply