Programsko spravišće u Kurilovcu

Programsko spravišće u Kurilovcu

Plemenita opčina turopoljska sa 600-tinjak članova jedna je od najvećih udruga u Velikoj Gorici. Stoga su i njene aktivnosti, usmjerene očuvanju turopoljske kulturne i povijesne baštine, vrlo raznolike. Na Programskom spravišću, održanom 25. veljače u sučiji Kurilovec, usvojen je program rada za 2014. godinu.

Već samo mjesto održavanja spravišća pokazuje na promjene među plementašima koje je donio novi župan Juraj pl. Glagolić. Umjesto tradicionalnog okupljanja u Lukavec-gradu, manifestacije i spravišća će se održavati po sučijama diljem Turopolja, a sve s namjerom kako bi se približili što više svom (potencijalnom) članstvu. Prva aktivnost već je Turopoljska kobasijada 20. ožujka, koja se ove godine održava u Mraclinu.

Uz brojne manifestacije i aktivnosti Turopoljskog banderija najznačajnije promjene očekuju se u odnosima prema turopoljskoj svinji i pitanju povrata oduzete imovine, najavio je župan Glagolić. POT će nastaviti s očuvanjem autohtone pasmine svinje, no sve više se okreće obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su iskazala velik interes za uzgoj turopoljske svinje, od Turopolja sve do Baranje. Pitanje povrata imovine dobiva još jedan pravac djelovanja. Nastavlja se djelovanje prema Hrvatskom saboru i političkim strukturama prema kojima je potrebno lobiranje za političko rješenje ovog pitanja, no sve je više traženja i za sudskim pritiscima da se neriješeno pitanje nasilno oduzete imovine za vrijeme komunističke vladavine riješi i pravnim pritiscima.

Plemenita opčina turopoljska nastavlja s očuvanjem kulturne i povijesne baštine, no pred novim vodstvom je jasan cilj povećanja i pomlađivanja članstva.

 

Juraj

Leave a reply