Proslava Vincekova

Proslava Vincekova

Tradicionalniju proslavu Vincekova, uz blagoslov župnika Ivana Torbara iz Lomnice, pripremila je Plemenita opčina turopoljska koja je Vincekovo proslavila u Donjem Dragonošcu. Plemenitaši i gosti su se prvo okupili u vinogradu Vlade pl. Brebrića na blagoslovu, a potom proslavu uz tamburaše nastavili u društvenom domu. Odabir vinograda u Donjem Dragonošcu nije slučajan, kaže župan Juraj pl. Glagolić, jer su time htjeli pokazati da se Turopolje ne prostire samo kroz velikogorički već i zagrebački kraj.

Domjenak uz „pečenec turopoljskog pajceka“ te tamburaše ubrzo se pretvorio u veliku feštu koja je potrajala do noćnih sati.

Početak vinogradarske godine

I dok je pjesma kroz Vukomeričke gorice odjekivala do dugo u noć slijedeće jutro donosi nove obaveze. Vrijeme je da se započne i s pravim radovima kako bi i ove godine za Martinje imali dobro vino. Prilike za druženje biti će još jer će uskoro i ostali zaštitnici vinara i vinogradara, sv. Juraj, sv. Ivan, sv. Mihovil i sv. Martin. Svaki prilika za novo druženje u prekrasnim Vukomeričkim goricama.

Juraj

Leave a reply