Puna crkva na Kajkavskoj meši

Puna crkva na Kajkavskoj meši

Plemenita opčina turopoljska i Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubranec u župnoj su crkvi Majke Božje Sniježne u sklopu Dubranec festa  4. listopada organizirali Svetu misu na kajkavskom jezik.

Po starim običajima slavne Zagrebačke nadbiskupije, na starom hrvatskom kajkavskom jeziku misu je vodio misnik dr. Zvonimir Kurečić, a zbornim napjevima posebno ju je uljepšao Gradski zbor Franje pl. Lučić.

Sveta misa na kajkavskom jeziku ispunila je crkvu u Dubrancu mnoštvom ljudi. Kajkavski jezik, zbor s crkvenim napjevima te KUD Vrhovje župe Dubranec u nošnjama vratili su okupljene u neka ranija vremena. Unatoč tome što je kajkavski jezik sveprisutan u našim životima, mnogi su lomili jezike kajkavskim riječima moleći se „Gosponu Jezušu Kristušu“.

– Očuvanje turopoljske tradicije i kulture temeljna je zadaća Plemenite opčine turopoljske, a očuvanje našeg kajkavskog jezika zasigurno pripada u tu kategoriju. Upravo stoga nam je veliko zadovoljstvo da smo nakon toliko vremena u našem Vrhovlju nazočili misi na kajkavskom jeziku – poručili su iz Plemenite opčine turopoljske.

 

Juraj

Leave a reply