Svjetski dan kravate uz Turopoljski banderij

Svjetski dan kravate uz Turopoljski banderij

Jedini hrvatski i europski festival posvećen kravati održava se u Zagrebu, a danas ima svoju veliku završnicu – proslavu Svjetskog dana kravate.

18. listopada proglašen je Svjetskim danom kravate, a tim se povodom proteklog vikenda u Zagrebu održao jedinstven festival posvećen upravo njoj. Kravatu su u subotu dobili brojni spomenici u centru metropole, a program je nastavljen svečanim postrojavanjem i mimohodom kroz centar grada. Svečanosti koju je organizirala i predvodila Kravat pukovnija pridružile su se i druge povijesne postrojbe, među njima i Turopoljski banderij Plemenite Opčine Turopoljske.

Festival Dani kravate danas ima svoju veliku završnicu koju će obilježiti posljednja ovosezonska Smjena straže Kravat pukovnije na Europskom trgu u Zagrebu, s početkom u 17 sati. Tom će se prilikom predstaviti velika Europsko-hrvatska kravata – umjetnička instalacija Dinka Domaćinovića uz prigodni kulturno-umjetnički program.

Na Festivalu i predstavnici Turopolja

Festival kravate nije mogao proći bez Turopoljskog banderija koji su se uz druge povijesne postrojbe pridružili svečanosti koja se održala protekli vikend. Bio je to vojno-povijesni spektakl koji je u subotu točno u podne, na Trgu sv. Marka započeo velikom smjenom straže Zadruga povijesnih postrojbi s kravatom. Tom prilikom Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, predao je prijavak izaslaniku predsjednika Vlade RH, gospodinu Ivici Glasnoviću.

Potom je spektakularna povorka prošla kroz centar, naišla na veliko zanimanje građana i završila kod Katedrale.

U sklopu festivala održana su i druga brojna atraktivna događanja kao što je svjetlosna projekcija na fontanama uz nastup zbora Zagrepčanke i dečki, prvi zagrebački Kravata party te prigodne radionice na temu kravate u vrtićima i školama.

350. obljetnica imena “Kravata”

Iako se terminski ne odvija u sklopu festivala, kao izdvojeni sadržaj Dana kravate, početkom studenog, u Zagrebu će se također moći razgledati i zanimljiva izložba Hrvati, Francuzi i kravata koja će biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu, u trajanju od 6. do 11. studenoga, a koja svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Festival Dani kravate organizirala je neprofitna ustanova Academia Cravatica, pod pokroviteljstvom i uz podršku Grada Zagreba – ureda Gradonačelnika, Turističke zajednice Grada Zagreba, i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

izvor: vgdanas.hr

Juraj

Leave a reply