Župan Kožić primio župana Pavišića

Župan Kožić primio župana Pavišića

Plemenita opčina turopoljska i Zagrebačka županija, tema je bila razgovora održanog 13. siječnja 2015.g. između župana Zagrebačke županije mr.sc. Stjepana Kožića koji je na radnom sastanku primio župana Plemenite opčine turopoljske Mihaela pl. Pavišića u pratnji podžupana Juraja pl. Odrčića.

Turopoljski župan tom je prilikom upoznao čelnika Zagrebačke županije o aktualnostima u POT-u, planovima i tekućoj problematici. U fokusu razgovora su bile tri teme: Turopoljski banderij, manifestacije i Turopoljska svinja.

zupani2.jpg

Čelnik POT-a objasnio je kako je Turopoljski banderij jedina povijesna vojna postrojba na području županije te da postoji potreba za obnovom odora i opreme banderijalaca. Županu Kožiću ponuđeno je jače sudjelovanje Turopoljskog banderija u protokolu županije. Po pitanju manifestacija u prvom planu je Jurjevo kao vodeće događanje koje okuplja više tisuća posjetitelja, a u razgovoru je potencirana ideja da se velika posjeta iskoristi i za prigodni sajam domaćih proizvoda lokalnih proizvođača. Župan Pavišić iznio je i planove oko Turopoljske svinje za koju je krajnji cilj  kreirati proizvode koji će nositi oznaku izvornosti kao robne marke Zagrebačke županije.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako Zagrebačka županija prepoznaje rad Plemenite opčine turopoljske, naročito na očuvanje kulturne i povijesne baštine Turopolja. Poručio je i kako programi za financiranje Zagrebačke županije, koji se vode putem javnih poziva i natječaja, stoje na raspolaganju i ovoj udruzi, a za svaku pomoć pri apliciranju na iste tu su pročelnici i djelatnici Zagrebačke županije. Župan Kožić na raspolaganje je stavio i ljudske resurse za ispitivanje mogućnosti apliciranja projekata na Europske fondove. Po pitanju autohtone pasmine Turopoljske svinje župan Kožić je goste uputio na pročelnicu za poljoprivredu mr.sc. Gordanu Županac, a koja je odmah potom i primila na razgovor vodstvo POT-a.

Na ovom sastanku dogovorena je daljnja koordinacija oko očuvanja i moguće komercijalizacije Turopoljske svinje. Pročelnica Županac poručila je kako je potrebno planove oko Turopoljske svinje konkretizirati kroz planski dokument, a pasminu proširiti na druga gospodarstva za što je iskazan velik interes. Na kraju je poručila da su vrata njena ureda po ovom pitanju uvijek otvorena Plemenitoj opčini turopoljskoj.

Juraj

Leave a reply