Home » Novosti »

Plemenita opčina turopoljska

Udruga Zemljišna zajednica Plemenite opčine turopoljske današnja je sljednica Plemenite opčine turopoljske koja je na području Turopolja od davnina nositelj gospodarskog, prosvjetnog i drugih vidova života. Nastajanje je krenulo 1225. godine kada je kralj Bela IV. neke Turopoljce izuzeo ispod službe gradu Zagrebu i učinio ih slobodnim plemićima.
 

Uzgajivači Turopoljske svinje u Samoboru

Na inicijativu izv.prof.dr.sc. Danijela Karolyia s Agronomskog fakulteta i Hrvatske poljoprivredne agencije, Odjela za svinjogojstvo, 24. listopada 2016. godine održan je sastanak uzgajivača turopljske svinje sa suvlasnikom tvrtke Igomat d.o.o.  g. Zdravkom Runtasom.

Inicijativa za sastanak zapravo je svojevrstan nastavak suradnje Hrvatske poljoprivredne agencije i Agronomskog fakulteta u Zagrebu na projektu TREASURE (www.treasure.kis.si) financiranog od strane Europske unije u sklopu istraživačko-inovacijskog programa Obzor 2020. Obzirom da su dosadašnja saznanja skupljena kroz projekt TREASURE ukazala na mogućnost organizacije proizvodnje turopoljske svinje od uzgoja  pa sve do finaliziranja proizvoda i mesnih delicija u okvirima održivosti i specifične proizvodnje, organizacija ovog sastanka nametnula nam se kao logičan nastavak projekta. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima uspostave proizvodnog lanca odnosno suradnje tvrtke Igomat d.o.o. i uzgajivača turopoljske svinje.

Tvrtka Igomat d.o.o. je moderna specijalizirana tvrtka za proizvodnju mesnih delicija, a turopoljska svinja je kritično ugrožena pasmina skromnijih proizvodnih svojstava, ali i vrlo skromnih uzgojnih potreba.  Obzirom na želju da se tržištu konstantno ponude delicije od turopoljske svinje dogovorena je proizvodnja određene količine tovljenika za iduću godinu. Tovljenici moraju biti većih završnih težina (poželjno je i preko 150 kg) proizvedeni karakterističnim načinom držanja na otvorenom u ekstenzivnim uvjetima. Tvrtka Igomat d.o.o. se obvezala otkupiti sve planirane proizvedene tovljenike.

Hrvatska poljoprivredna agencija jamči da su svi uzgajivači koji su sudjelovali na sastanku registrirani, te da su njihova grla uzgojno valjana i upisana u matičnu knjigu i jedino će tovljenici od takvih grla biti predmetom poslovne suradnje između proizvođača i tvrtke Igomat.

Nakon sastanka i dogovora, delegacija uzgajivača je obišla proizvodne pogone tvrtke Igomat, koji zadovoljavaju visoke tehnološke standarde, a njihova izgradnja i opremanje također je u jednom dijelu sufinancirana od Europske unije. (izvor: hpa.hr)

 
 
 

Povrat oduzete imovine zemljišnim zajednicama

Plemenita opčina turopoljska jedan je od predvodnika u zahtjevima za povratom imovine oduzete zemljišnjim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine pod općom nacionalizacijom. Surađujemo s drugim zemljišnjim zajednicama te održavamo kontakte sa saborskim zastupnicima kako bi se kroz Hrvatski sabor omogućio povrat oduzete imovine.
 
 

Turopoljski banderij

Turopoljski banderij povijesna je vojna postrojba turopoljskog kraja najpoznatija po rubcu koji nosi oko vrata - podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primjetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.
 
 

Očuvanje Turopoljske svinje

Plemenita opčina turopoljska ovlaštena je udruga za uzgoj autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje koju krase vrijedne nutricionističke osobine. Kroz udrugu djeluje Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja okuplja desetak uzgajivača.