Lucijsko spravišće 2015.

Lucijsko spravišće 2015.

Na dan zaštitnice Turopolja svete Lucije, 13. rposinca, u Lukavec gradu okupilo se turopoljsko plemstvo te brojni podupiratelji Plemenite opčine turopoljske – održali smo svečarsko Lucijsko spravišće. Tradicionalno, dan je započeo Sv. misom koja je služena u crkvi Navještenja BDM.

Ponovno je pjesma odzvanjala unutar zidina kaštel grada Lukavca. I to najljepše dvije pjesme – hrvatska i turopoljska himna koju su u glas zapjevali okupljeni na Lucijskom spravišću Plemenite opčine turopoljske. Nakon pucnja topa spravišće je krenulo sa svojim radom. Tradicionalno, božićno svijetlo nam su donijeli Izviđači TUR-a, a ovoga puta ono je stiglo direktno iz katedrale.

Prisegu za nove i stare dužnosti dali su suci i magistarski dužnosnici, a župan Mihael pl. Pavišić predstavio je dijelovanje POT-a u 2015. godini te dao kratku najavu planova za 2016. godinu za koju će se Program rada definirati na Programskom spravišću. POT je ovom prigodom uručio i zahvalnice za pomoć u radu POT-a, a po prvi puta i pohvalnicu za najboljeg banderijalca koja je pripala Nenadu pl. Kovačić.

Podršku radu Plemenitoj opčini turopoljskoj dali su i uvaženi gosti pa izdvojimo samo gđu. Mirjanu Mataušić-Pišl, zamjenicu ministra poljoprivrede, gradonačelnika Dražena Barišića i zamjenika Ervina Kolarca, načelnika općine Orle g. Ivana Petka, a bili su ti i čelnici udruga i institucija s kojima surađuje Plemenita opčina turopoljska.

Od Plemenite opčine turopoljske se očekuje nastavak rada na očuvanju i promociji turopoljske baštine, borba za očuvanje turopoljske svinje i povratom oduzete imovine, ali i reorganizacija i osnaživanje članstva kako bi se ti zadaci kvalitetno ispunili, bili su zaključci i ovoga Lucijskog spravišća koje je završilo uz okrjepu i druženje.

Povorka svjetlosti

Na Svetu Luciju svoj dan slavi i Grad Velika Gorica, a ove godine bila je organizirana i povorka svjetlosti od Muzeja Turopolja do trga Stjepana Radića. Nakon paljenja adventske svijeće kod Muzeja, nekadašnje vijećnice POT-a, povorka predvođena Turopoljskim banderijem krenula je u mimohod kroz Veliku Goricu.

 

Juraj

Leave a reply