Turopoljski banderij u Koloni sjećanja za Vukovar

Turopoljski banderij u Koloni sjećanja za Vukovar

Kolona sjećanja u Vukovaru i ove je godine bilo središnje događanje obilježavanja vukovarske tragedije 1991.godine te je u njoj sudjelovalo pedeset tisuća hodočasnika, a i ove godine pridružile su se članice Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske.

Turopoljski banderij sudjelovao je u Koloni sjećanja za vukovarske žrtve zajedno s pripadnicima 25 povijesnih postrojbi, a po prvi puta među vijencima na memorijalnom groblju bio je i onaj Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske kojemu je, međuostalim, osnivač upravo i Plemenita opčina turopoljska.

Vojnici Turopoljskog banderija, odnosno volonteri Plemenite opčine turopoljske, ove su godine kroz 60-tak aktivnosti obišli cijelu Hrvatsku i sudjelovali na najvažnijim događanjima u kojima se pojavljuju povijesne postrojbe – od sudjelovanja na vojnom mimohodu pri obljetnici Oluje, Sinjske alke pa sve do Kolone sjećanja u Vukovaru. U svim tim mjestima predstavljali su Turopolje, Veliku Goricu, ali i Zagrebačku županiju kao jedina vojna postrojba naše županije.

Kakav je bio put Banderija od njegovog formiranja 90-tih godina do danas, kao i povijesni značaj kroz dalju prošlost, uskoro bi mogli saznati i iz monografije o Turopoljskom banderiju koja je u pripremi.

Banderij se zahvaljuje DVD-u Mraclin na posudbi vozila za prijevoz postrojbe i Miji Cvetniću koji je bio glavni vozač te autor fotografija.

 

(fotografija: Ivan Nađ)

 

Dana 18.11.2015. godine Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske sudjelovao je na obilježavanju dana sjećanja na žrtvu…

Posted by Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske on 19. studeni 2015

Juraj

Leave a reply