Održano Jurjevo

Održano Jurjevo

Vrlo zanimljiva izložba konja Hrvatski posavec, sunčano i toplo vrijeme, velik broj posjetitelja, povijesne postrojbe s pucnjevima iz povijesnog oružja, kulturni program predvođen folklorašima, sajam te razne izložbe i događanja obilježile su ovogodišnje Jurjevo kojemu je, kao i svake godine, vrhunac paljenje Jurjevskog krijesa.

Tokom cijeloga dana starim gradom Lukavcem, kaštelom te okolicom, prošao je velik broj posjetitelja koji su imali prigodu razgledati kaštel u kojemu je bio sajam s domaćim proizvodima, prikaz tkanja narodne nošnje na tkalačkom stanu te video projekcije filmova o Turopolju.

U okolici kaštela smjestila se likovna kolonija goričkih umjetnika, izložba malih životinja, prigodne prodaje, a tu su bile i vožnje zapregama i drugi sadržaji. Djeca su se uključila u radionice ili okušala u gađanju lukom i strijelom.

Kulturno umjetnički program nosilo je preko 250 folkloraša i zboraša koji su izveli pjesme i plesove Turopolja i drugih folklorom bogatih hrvatskih krajeva. Baš u vrijeme folklornog šarenila do kaštela je pristigla i povorka jurjaša na čelu s podžupanom Jurajem pl. Glagolićem, te gostima, uz pratnju povijesnih vojnih postrojbi među kojima su bili Gradska straža Bakar 1848., Požeška građanska straža, Varaždinska građanska garda, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Keglevićeva straža, Turopoljski banderij i Dubrovački trombunjeri.

Dolaskom jurjaša prvi puta je zapucao drveni top, a tokom dana povijesne postrojbe još su zapucale iz svojih pistola, kubura, puški i topova.

Vrhunac obilježavanja Turopoljskog Jurjeva je postrojavanje i prijavak povijesnih postrojbi koje su pozdravili podžupan Glagolić te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Nakon prijavka zamjenik kapetana Nikola pl. Glagolić zapalio je Jurjevski krijes, a što je bio i znak da može započeti i narodno veselje za koje se pobrinula grupa Sjaj.

Republika Hrvatska je prošle godine Turopoljsko Jurjevo, kao najveću Jurjevsku manifestaciju kod nas, kandidirala za upis na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

– Drago mi je da se kroz ovakve događaje afirmiraju one vrednote koje smo naslijedili iz povijesti, kojih se nemamo čega sramiti, a koje će nas definirati u budućnosti. Dakle da ostanemo svoji, onakvi jurjaši kakvi bi trebali biti. Tradiciju treba čuvati na ovome mjestu i obilježavati ju ne samo u vrijeme Jurjeva. Ovaj stari grad Lukavec zaslužuje cjelogodišnju pažnju i više programa koji se mogu ovdje odvijati. Imamo doista puno vrijednosti koje su na cijelom području našega grada i treba ih isticati – rekao nam je gradonačelnik Dražen Barišić ističući zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom i odazivom posjetitelja.

Zdrastveni razlozi ove su godine bili razlog što je od župana franje pl. Kosa ulogu domaćina preuzeo podžupan Juraj pl. Glagolić koji je istaknuo da treba njegovati tradiciju uzgoja Hrvatskog posavca te povijest Turopoljskog banderija koji je u Europu donio podgutnicu, preteću kravate.

– Mislim da smo ispunili zahtjeve našeg župana i želje naših građana i gostiju. Mišljenja sam da ćemo i nadogodinu imati još veće Turopoljsko Jurjevo koje će biti na ponos ovoga grada i države ako uđemo pod zaštiti UNESCO-a – rekao je podžupan Glagolić.

Turopoljsko Jurjevo ispunilo je gotovo sva očekivanja te postalo jedna od značajnijih županijskih manifestacija. Kako bi sljedeće godine bilo još sadržajnije Plemenita opčina turopoljska se kao organizator za Jurjevo 2013 počinje pripremati ubrzo.

Juraj

Leave a reply