Turopoljsko Jurjevo

Turopoljsko Jurjevo

Prva nedjelja nakon dana Sv. Juraja tradicionalno je rezervirana za veliko Turopoljsko Jurjevo koje organizira Plemenita opčina turopoljska kod Lukavec grada. Tako će biti i ove nedjelje, 29. travnja, kada vas tijekom cijeloga dana očekuje zanimljiv i sadržajan kulturno-umjetnički i zabavni program, te brojni sadržaji za razgledavanje.

Izložba konja i Jurjevo u Starom Čiču

Narednoga dana, Turopoljsko Jurjevo započinje ujutro na dvije lokacije. Na prostoru kraj Lukavec grada očekuje nas 8. izložba konja pasmine Hrvatski posavac. Izložba s tridesetak konja započinje u 11 sati, a prethodit će joj ispit radne sposobnosti za pastuhe. Uz razgledavanje konja moći ćete se i provozati u kočiti ili konje i zajahati. U isto to vrijeme u Starom Čiču okupit će se hrvatske vojne povijesne postrojbe koje će nakon mimohoda naseljem u 11 sati prisustvovati Sv. misi kod kapelice Sv. Jurja Mučenika.

Turopoljsko Jurjevo u Lukavcu

Kulturno umjetnički program kod Lukavec grada započinje u 16 sati s folklorašima i pjevačkim zborovima. U 17.30 sati Jurjaši će u povorci krenuti naseljem prema kaštelu, a u 18 sati je svečano otvorenje Turopoljskog Jurjeva uz nastavak kulturnog programa. Nešto prije 20 sati postrojit će se povijesne vojne postrojbe, zapucati iz svog oružja, kubura i topova, a u 20 sati će kapetan Turopoljskog banderija zapaliti veliki krijes ispred kaštela. Nakon toga slijedi zabava uz grupu Sjaj.

Tokom poslijepodneva na Turopoljskom Jurjevu vas očekuje etno izložba, izložba malih životinja,  streličarski turnir, likovna kolonija, jahanje i vožnja kolima, radionice i zabavište za djecu, sajam goričkih obrtnika. Mnogo folkloraša, vojne postrojbe i naravno gastronomska ponuda.

Uz najavljeno lijepo vremena bit će to odlično mjesto za obiteljski provod na otvorenom te upoznavanje s kulturom i poviješću Turopolja.

maga

Leave a reply